Belföld

Lázár belengette a kötelező gimnáziumi felvételit

Szerinte „dinamikus fejlődés előtt áll” az ország, „politikai stabilitás” esetén.

Lázár János az időközi polgármester-választás kampányától fűtött Hódmezővásárhelyen hétfőn a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara helyi szervezetének beszámoló ülésén vett részt, ahol azt mondta: a következő négy évben – politikai stabilitás esetén – az ország dinamikus fejlődés előtt áll, amely komoly technológiai fejlesztést és bérnyomást, valamint társadalmi változásokat eredményezhet.

Az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a kormány a szakképzés javításával, az adópolitikával és a technológiai fejlesztések támogatásával segítheti a vállalkozásokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a munkaerőpiac igénye még mindig nincs megfelelően összekapcsolva a képzéssel. Kijelentette: személyes álláspontja szerint a kötelező gimnáziumi felvételi bevezetésére lenne szükség annak érdekében, hogy azok válasszák ezt az oktatási formát, akik később egyetemen akarnak továbbtanulni. „Így elkerülhető lenne, hogy a gimnáziumban végigbukdácsoló diákok 18 évesen szembesülnek azzal, hogy szakmát kellett volna választani” – mondta.

Lázár szerint a demográfiai folyamatok és a külföldi munkavállalás miatt folyamatos béremelkedési nyomás lesz a következő években. „A béremelés mindenki érdeke és elkerülhetetlen, azon kell dolgozni, hogy járulékcsökkentéssel miként tudja támogatni ezt a folyamatot a kormány” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy A technológiai fejlesztés területén komoly beavatkozási lehetősége van az államnak, ennek bürokratikus folyamatát azonban az Európai Unió szabályai rögzítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik