Belföld

Hiába vesztett pert a díjbeszedő, továbbra is követeli a pénzt

Olvasónk 2010 óta társasházban lakik. Beperelte őt a követeléskezeléssel foglalkozó Díjbeszedő Faktorház Zrt. egy összesen több mint kétszázezer forintos közüzemi tartozás miatt, amit nem volt hajlandó kifizetni, mert nem érezte jogosnak. A tartozások között volt 2010 előtti és utáni is, és tulajdonképpen a társasház tartozott a faktorháznak, összesen kamatokkal növelten majdnem kétmillió forinttal. De mivel a ház nem fizetett, a vonatkozó törvényre hivatkozva (a lakóknak egyszerű kezességet kell vállalniuk a társasház tartozására) a tulajdoni hányad arányában a lakókra terhelték a tartozást, és ez meg is jelent a számláikon.

Olvasónk többek között azt nem értette, hogy lőcsölhetnek rá 2010 előtti tartozást is, amikor még nem is lakott a házban. Ő úgy vette meg a lakást, hogy nincs rajta közüzemi tartozás.

A félelem nagy úr, de rossz tanácsadó

Mind a tíz lakót beperelte egyébként a követeléskezelő, de közülük egyedül olvasónk volt, aki rászánta az energiát, és végigcsinálta a pert. Vette rá a fáradságot, és átnézte a vaskos iratokat, így fedezte fel, hogy nem stimmelnek az időszakok, az összegek, és hiányoznak bizonyos dokumentumok.

A többi lakó egy része megijedt, és rögtön fizetett, bármennyire is nehézséget okozott ez nekik. Mások meg nem mentek el a bíróságra, hogy igazukat bizonyítsák, csak lapítottak. Pedig érdemes lett volna.

A bíróság elutasította a behajtó keresetét

A pernek az lett a vége, hogy a bíróság elutasította a faktorház keresetét, több okból is. Például azért, mert a cég nem tudta bizonyítani, hogy a házon nem tudják behajtani a követelést. Márpedig csak ebben az esetben lehet a tulajdonosokra terhelni a tartozást. De azt sem tudta a behajtócég pontosan megmondani, hogy mely követelések melyik időszakra vonatkoztak, vagy hogy melyik számlákhoz tartoznak. Az összegeknél is voltak eltérések. Vagyis a felperes faktorház összességében nem tudta igazolni a keresetét. Mindez két éve történt. 2016 márciusában jogerőre emelkedett a döntés, azt is kimondta a bíróság, hogy fellebbezésnek helye nincs.

Akkor sem mondanak le a tartozásról

Mit várna ezután az egyszeri földi halandó? Hogy a Díjbeszedő Faktorház Zrt. végrehajtja a bíróság döntését, azaz törli olvasónk tartozását.

Úgy tűnik, először meg is volt erre a szándék. Legalábbis amikor olvasónk reklamálta a tartozás eltörlését, akkor a faktorház 2016. októberi levelében elismerte, hogy elveszették a pert, illetve ígérte, hogy kivezeti a tartozást. De azt is jelezte 8 hónappal a bírósági döntés után, hogy elhúzódhat a folyamat, és türelmet kér.

Az idő telt, a tartozás csak nem kopott le a számlákról. Tavaly júliusban pedig már ismét azt írta olvasónknak a Díjbeszedő Faktorház Zrt., hogy a társasházzal szemben fenntartják a követelésüket, ezért nem tudják törölni a tartozást. Még egyszer: annak ellenére sem, hogy jogerős bírósági végzés kötelezi őket arra, hogy olvasónk tartozását töröljék. 

És mind a mai napig rajta van a számláin, hogy tartozik a több mint 200 ezer forinttal. De fizetni nem fog, hiszen a bíróság kimondta, hogy nem jogos a követelés.

Történetét azért osztotta meg velünk, mert úgy tudja, nem kevesen vannak, akik a többi lakóhoz hasonlóan nem merik felvenni a harcot, ha beperelik őket, és inkább kifizetik a jogtalan követelést is, vagy esetleg utcára is kerülnek miatta.

Kiemelt kép: Oláh Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik