Belföld

Éveken át sikkasztotta az idősek és az otthon pénzét

Több éven át sikkasztott egy hajdúszoboszlói idősek otthonának házipénztár-kezelője a vád szerint. A helyi asszony feladata volt a pénzkezelés, illetve az ellátottak értékeinek és vagyonának bizonylatolása, amit számítógépes programban is rögzítenie kellett – illetve kellett volna.

A vádlott 2012 és 2015 között semmilyen pénzmozgást nem dokumentált, legfeljebb olykor papíron.  A fenti időszakban kilenc gondozottól vett át betétkönyveket, ingatlaneladásból származó és temetési költségként letétbe helyezett összegeket.

Több százezres, illetve többmilliós nagyságrendű összegekkel lopta meg az idős embereket, és a pénzt magára költötte. A kár, amit okozott, 7 és fél millió forint, amelynek csupán a töredéke térült meg.

A nő feladata volt az is, hogy a gondozottak gyógyszer és gyógyászati segédeszköz igényét ellátó cégeket kifizesse a számlák alapján, ám a vád szerint 2014. szeptember vége és 2015. augusztus közepe közötti időszakban 12 alkalommal nem rendezte ezeket a tartozásokat, ezzel pedig újabb csaknem  6,5 millió forintot vágott zsebre.

Az otthon külső megrendelőknek  is biztosított ebédkihordást, ennek árát úgyszintén a vádlott szedte be, illetve az ő dolga volt elszámolni a fenntartó felé. 2014-ben és 2015-ben azonban nem könyvelte a befizetéseket, elköltötte a pénzt, és ezzel újabb kétmillió forint kárt okozott.

A szabadlábon védekező asszonyt jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, nagyobb értékre, üzletszerűen, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás miatt állítják bíróság elé egyebek mellett. Az ügyészség börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott vele szemben, illetve, hogy a bíróság az átvert sértettek által előterjesztett polgári jogi igényeket érdemben bírálja el – derült ki a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szerdai tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik