Belföld

A Fidesz maga dokumentálta, hogy kijátszotta a plakáttörvényt

A választási kampányidőszak hivatalos kezdete előtt a Fidesz gyorsan megszórta az országot egy Soros Györgyöt és az ellenzéki vezetőket összemosó plakáttal. A február 1. és 16. közötti időszakra 955 óriásplakáthelyet és 32 citylightot bérelt ki a kormánypárt a CÖF-plakátok szellemiségét idéző drótvágós fotómontázs számára.

A 154 millió forintba kerülő akciót az IKO-csoport révén Mészáros Lőrinc és Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó, kültéri reklámhordozókra specializálódott sales house, az Odex Outdoor Expert Kft. hozta össze a pártnak. A plakátoknak helyet adó hét cég közül a legnagyobb, 60,7 millió forintos megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta.

A kormányhivatal.hu weboldalon szokatlan módon a teljes szerződést és a hozzátartozó mellékleteket is közzétették, vélhetően azért, hogy bizonyítsák, a Fidesz betartotta a saját maga által szigorított plakáttörvényt, és a kampányidőszak előtti kéthetes akcióhoz szigorúan listaáron, 0 százalékos kedvezménnyel vett kültéri reklámhelyket.

A jelek szerint a Fidesz mégis belefutott saját csapdájába, amellyel tavaly a Jobbik és Simicska Lajos együttműködését próbálta ellehetetleníteni.

Júniusban, néhány nappal azután, hogy NAV-nyomozók szálltak ki a milliárdos reklámcégéhez, a Mahir Cityposterhez begyűjteni az Orbán Viktort gengszterező „Ők lopnak, Mi visszavesszük” feliratú plakátok számláit, a parlamenti többség elfogadta, hogy a költségvetési támogatásból működtetett szervezetek kizárólag a lehető legdrágábban, listaáron tehetnek ki plakátokat. A szigorítások a reklámcégekre is vonatkoztak: amennyiben pártokkal akarnak üzletelni, le kell adniuk a kormányhivatalhoz a részletes listaártáblázatukat. A 24.hu által talált eltérések miatt a Fidesznek most emiatt akadhat problémája.

A Fidesz plakátja Budapesten, a XIX. kerületi Üllői úton
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A JCDecaux a kormányablak.hu-n megtalálható – a vezérigazgató által szignált – táblázata szerint ugyanis a cég 2018. január 1-jétől – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, a január 29-én Kubatov Gábor pártigazgatóval megkötött szerződésben viszont még

a 2017-es listáron számolta el a hirdetési felületeket.

A két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett 0 százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.

Ez az összeg a kormányzat milliárdos Soros-kampányaihoz képest jelentéktelennek tűnhet, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy a Fidesz a 2010-es választás teljes kampányidőszaka alatt megjelentetett, 4700 óriásplakátot lefoglaló kültéri reklámhadjáratáról azt jelentette le az Állami Számvevőszéknek, hogy az összesen 36 millió forintba került. A jelentést akkor az ÁSZ rendben találta.

A főváros legforgalmasabb pontjain található egyes reklámtábláknál 100-200 ezer forintos nagyságrendű is lehet a különbség az elvileg jelenleg érvényes és a szerződésben alkalmazott tavalyi listaár havi díja között. A JCDecaux 2018-ban már 502 ezer forintot kér egy hónapra az I. kerületi Mészáros utcai Mol-kút melletti óriásplakáthelyéért, a fideszes szerződésben azonban csak 335 ezer forintos listaárral számoltak, a VIII. kerületi Kerepesi úton pedig 617 ezer helyett 411 ezerrel. A 16 napos plakátkampányra a pártnak a havi díj valamivel több mint felét kell befizetnie.

A 2018-as listaáron számolva tehát a Fidesznek 90 millió forint körüli összeget kellett volna kifizetnie a JCDecaux-nak.

A JCDecaux egy francia központú világcég, amelynek magyar leányvállalata az elmúlt években főszereplővé vált a hazai plakátpiacon. Mióta Simicska Lajos cégei nem részesedhetnek az állami megrendelésekből, a JCDecaux lépett a helyére. A konkurencia kiesése nyomán az utóbbi három évben közel 20 százalékkal növelte piaci részesedését, amit nagyban segített, hogy egymást érték a kormányzat milliárdos kampányai.

A 24.hu megkereste Szelei Szilárdot, a cég vezérigazgatóját, hogy a 2018-as Fidesz-kampány árát miért számolták tavalyi áron, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

A Fidesz által nyáron áterőltetett szigorítások arról is rendelkeztek, hogy a reklámtörvény megsértése esetén a kormányhivatalnak kell intézkednie. Amennyiben megállapítja a jogsértést, a kormányhivatalnak a rendőrség segítségével el kell távolítania a plakátokat, és az eltávolítás költségeit kiszámlázhatja a reklámozónak illetve a plakátcégnek. De ez még semmi ahhoz képest, hogy a hivatal a többrendbeli jogsértés esetén plakátonként 150 ezer forintos közigazgatási bírságot is kiszabhat.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik