Belföld választás 2018
Kolozsvár, 2018. február 2.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, pártja és az MSZP miniszterelnök-jelöltje (b), valamint Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke Erdélyben, a kolozsvári Bánffy-palota dísztermében tartott politikai fórumon 2018. február 2-án.
MTI Fotó: Biró István

Leírták, hogyan váltható le Orbán

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 09. 08:43

„Aki a szövetségesével harcol, az önmagával harcol, aki a szövetségesét győzi le, önmagát győzi le”

Alig több mint két hónap múlva Magyarország választ. A demokratikus ellenzék készen áll, hogy leváltsa Orbán Viktort; készen áll arra, hogy véget vessen a Fidesz által létrehozott, elviselhetetlen rendszernek.

Így kezdődik a Népszavában az Orbán leváltható című írás, amit közösen jegyez Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és  Molnár Gyula, az MSZP elnöke. Szerintük az elmúlt két hónapban nagy utat tettek meg a kormányváltás felé, hiszen december elején még nem volt se megállapodás, se közös miniszterelnök-jelölt, nem voltak közös egyéni jelöltek.

Mint írják, nem volt könnyű dolguk, a demokratikus ellenzék pártjai sok kérdésben teljesen eltérően gondolkodnak, de tudták, sokkal több bennük a közös, mint a különböző. Ezeket a közös pontokat keresték és találták meg.

A Változás Szövetsége létrejött. Az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött, közös listán indul az április 8-i választáson. A Változás Szövetségét egy olyan közös miniszterelnök-jelölt vezeti, akinek a személye ellen azok a pártok sem emeltek kifogást, amelyek nem szorosabb szövetségben képzelik el a kormányváltást.

Szerintük a DK-val kötött koordinációs megállapodás alapján már nincs olyan körzet, ahol a Fidesznek ne lenne esélyes ellenzéki kihívója. Egy-egy választókerületben még lehetnek viták, de abban biztosak, hogy a Fidesz nem kap ezüsttálcán ajándékba egyéni képviselői mandátumokat.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség vezetői örülnének, ha a DK és az Együtt is  csatlakozna a közöslista-állításhoz; de elfogadják azt is, ha nem. Látják azt is, hogy a választás közeledtével az LMP és a Momentum is nyitottabb a koordinációra az egyéni körzetekben, az utolsó pillanatig várják őket is.

A választás napjáig bízunk abban, hogy tudunk egymással koordinálni, és meg tudunk állapodni a visszalépésekről. Reményre ad okot, hogy a kormányváltó szándék mindannyiunkban erősebb, mint a nézetkülönbségeink hangoztatásának igénye.

Ők biztosra veszik, hogy a magyarok többsége változást akar. Választóik az ellenzék összefogásában bíznak, mert csak így váltható le Orbán Viktor és rendszere, ami fontosabb, mint a politikai részérdekek képviselete.

 

Budapest, 2017. június 27.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Fidesz-frakciónak a nemzeti konzultációt kísérő, Álljunk ki Magyarországért! országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén a Bálna Budapest Rendezvényközpontban 2017. június 27-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lejött a történelmi magasságból a Fidesz
A kormánypárt veszített népszerűségéből, az ellenzék erősödött januárban.

Csak az összefogás

A kormányváltásért lehet különböző módon, különböző eszközökkel küzdeni, de a legfontosabb, hogy a kormány ellen és ne egymással harcoljanak.

Aki a szövetségesével harcol, az önmagával harcol, aki a szövetségesét győzi le, önmagát győzi le. Itt az idő, hogy felismerjük, ki az igazi ellenfél. Itt az idő, hogy az energiáinkat, az erőforrásainkat egy valóban létező frontra összpontosítsuk: itt az idő, hogy Orbán és a Fidesz ellen induljunk meg!

A Változás Szövetsége annál erősebb, minél többen vesznek részt benne. Azért tartják fontosnak, hogy az együttműködéshez a Liberálisok is csatlakozzanak, mert így a baloldali, a szociáldemokrata és liberális választókat is képviselhetik. Azt is hangsúlyozzák, hogy a legerősebbek akkor lehetnek, ha közösen képviselhetik a zöldpolitikát, a generációs politikát is.

Szerintük a demokratikus ellenzék sokféle, de ez érték, hiszen a néppártiság lényege, hogy a Változás Szövetségében mind többen találjanak válaszokat  kérdéseikre. A két politikus úgy látja, nemcsak sokfélék, de sokan is vannak, és mindannyian változtatni akarnak április 8-án Magyarország sorsán. Ők készen állnak.

 

Kiemelt kép: MTI / Biró István

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.