Belföld

Tenerifén fogták el a magyar embercsempészt – videók

A Kanári-szigetek után - társaihoz hasonlóan - hűvösre került.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomoz egy embercsempész banda – egy iraki állampolgár és magyar társai – ellen. A gyanú szerint a bűnszervezet vezetője 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal szervezte meg, hogy a magyar befogadó állomásokról az illegális migránsokat taxisok egy budapesti hotelbe vigyék.  Őket onnan főleg marokkói, egyiptomi és iraki sofőrök Ausztrián, Szlovákián át Nyugat-Európába szállították tovább.

A KR NNI a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját.

Az európai szintű közös akcióban egy éve a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve egy magyar bűntársát.

Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, ahol mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le.

A beszerzett bizonyítékok alapján tavaly május 3-án elfogták a bűnszervezet további négy magyar tagját. Őket embercsempészés megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. Ezzel egyidejűleg belföldi elfogatóparancsot, majd 2017. december 1-jén európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki még egy magyar állampolgár ellen, akiről kiderült, hogy a Kanári-szigeteken van.

A spanyol csendőrség (Guardia Civil) munkatársai január 23-án Tenerifén elfogták a férfit, akit kiadatási őrizetbe helyeztek. A férfit kedden adták át a KR NNI munkatársainak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására. (police.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik