Belföld

Hadházy Ákos Tiborcz-adóval sújtaná az EU-s támogatásokat elcsalókat

Korrupciós finanszírozási illetékről szóló törvényjavaslatot adott be Hadházy Ákos, az LMP-társelnöke. A politikus nemes egyszerűséggel Tiborcz-adónak nevezte el az illetéket, utalva ezzel az Orbán Viktor veje körül kirobbant botrányra. Hogy pontosan milyen súlyos visszaéléseket tárt fel az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), azt mi írtuk meg, miután megszereztük az OLAF-jelentést.

Így csalt Orbán vejének cége – megszereztük az OLAF jelentését
A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.

Hadházy törvényjavaslata – aminek az elfogadására a Fidesz dominálta parlamentben zéró esély van – „az európai uniós támogatások felhasználása során visszaélést elkövető természetes személyekre, valamint az európai uniós támogatások felhasználása során visszaélést elkövető gazdálkodó szervezetek tényleges tulajdonosaira terjed ki”.

Az LMP-s azokat kötelezné a Tiborcz-adó fizetésére, akik olyan jogsértést követnek el, amely eredményeként „a Magyar Államnak az Európai Unió intézményei felé visszafizetési kötelezettsége keletkezik”.Az illeték mértéke a visszafizetendő összeg 100 százaléka lenne a javaslat szerint: ezzel pluszban büntetnék a csalókat, hiszen az Unió szervei eddig is kötelezhették az ügyeskedőket a támogatások teljes vagy részleges visszafizetésére. Ha valaki nem fizetné be az illetéket, akkor az összeg kétszeresére lenne bírságolható.

Hadházy Ákos korábban Szekszárdon politizált a Fidesz színeiben, ahonnan azután lépett ki, hogy Horváth István, a település fideszes polgármestere egy hangfelvétel szerint ismerősöknek, rokonoknak segített trafikokhoz jutni. Horváth neve a Tiborcz-ügyben is előkerült: az Elios egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd irányítóival a közvilágítási pályázatról. Ezek után olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni.

Amit a magyar rendőrök nem találtak Orbán vejénél, előásta az OLAF
A Tiborcz-cég Elios egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd fideszes irányítóival a közvilágítási pályázatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik