Belföld

Nagyot kaszált a szerzői jogsértéssel

Ugyanakkor akár 10 évet is kaphat a budapesti férfi.

A vád szerint a 39 éves férfi 2009 augusztusától 2015 novemberéig az általa működtetett weboldalon több ezer jogvédett művet (zene, film, szoftver) tett jogsértően hozzáférhetővé. A letöltésért a felhasználók havidíjat fizettek.

A vádlott, hogy ne lehessen összefüggésbe hozni a jogellenes cselekménnyel, több embert rávett, hogy bankszámlát nyissanak, az ahhoz hozzáférést biztosító bankkártyát adják át neki.

Ezért jellemzően 5.000-10.000 forintot fizetett. A felhasználóknak ezekre a számlaszámokra kellett befizetniük a havidíjat, amellyel a szerzői jogvédelem alatt álló adattartalom egy hónapig letölthetővé vált.

A vádlott mintegy 3000 filmet, több mint 1000 zeneművet és csaknem 450 védett szoftvert tett letölthetővé, a felhasználók által befizetett díjakból legalább 40 millió forint anyagi haszonra tett szert.

A Fővárosi Főügyészség a férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésével vádolja. Ez a bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik