Belföld

74 év után kiemelnék a Tiszába süllyedt szovjet tankot

Szeged belvárosának látványossága lehet a művelet, ami nem egyszerű feladat.

A Tisza szegedi szakaszának kellős közepén, a folyó mélyén áll a második világháború óta egy T-34-es szovjet tank, amely a Belvárosi híd helyén álló pontonhídról csúszott a vízbe. A Szegedi Haditechnikai Park most kiemelné a harckocsit, ami nem egyszerű, de szeptemberben elkezdődhet a munka – írja a Délmagyarország.

A haditechnikai park vezetője a lapnak elmondta: 1944-ben esett a folyóba a tank, amikor a pontonhíd szétnyílt. Toronnyal lefelé, a négy-ötfős legénységgel együtt süllyedt el a harcjármű. A kiemeléshez és a későbbi kiállításhoz legalább nyolcféle engedélyre van szükség, a fele már megvan, de hiányzik például az orosz nagykövetség beleegyezése, amire azért is szükség van, mert szeretnék, ha a legénység maradványait visszajuttatnák szülőföldjükre.

A kiemelésre alacsony vízálláskor van lehetőség, gyakorlatilag csak szeptemberben tudnák elvégezni, vagyis ha augusztusig nincs meg minden engedély, akkor egy évet várni kell. A munka 3-4 millió forintba kerül, de vannak adományozók, és sokan ajánlottak technikai segítséget is. (Fotó: Europress / Collection Roger-Viollet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik