Belföld

Készenlét az utakon: veszélyes hóra figyelmeztetnek a hétvégén

Hétvégén visszatér a tél, ezért a Magyar Közút megerősített szolgálatot rendelt el az érintett területeken. Mint közleményükben írják, péntektől kezdődően a hétvégére újra az évszaknak megfelelő, télies idő várható.

A csapadékos idő mellett a hőmérséklet csökkenésével egyre több helyen várható nagyobb víztartalmú, jelentősebb mennyiségű, úgynevezett tapadó hó.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással várhatóan érintett területeken valamennyi hóeltakarító eszközét készültségbe helyezte, a szükséges beavatkozásokat megerősített irányító személyzettel látja el.

Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy a következő napokban fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A társaság a havazással érintett területeken ütemezetten látja majd el ezen hóeltakarítási munkákat. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe.

Főleg a magasabban fekvő területeken akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat rövid idő alatt, ezért a társaság folyamatos munkavégzése mellett is lehetnek időszakosan télies útviszonyok egyes térségekben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a hétvégén fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú és profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak. Érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk – írják. A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható ITT és ITT.

Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Visszatér a tél - frissült a veszélyjelzés
Eshet hó, havas eső, eső, néhol villámlás is lehet.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik