Belföld

Kövérék esztétikai kontrolljához kellenek az V. kerületi házak drónfotói

Az Országgyűlés Hivatala képi adatbázist épít a Parlament környékéről, ezért adott megbízást egy drónos felvételek készítésére szakosodott cégnek, hogy fényképezze végig a környék házait.

A 24.hu szerdán számolt be arról, hogy Fly By Sense Kft. a Kossuth tér és Bajcsy-Zsilinszky út közötti utcákban közel két hónapon át végez drónos repüléseket.

Az Országgyűlés Hivatala a cikk megjelenése után arról tájékoztatta lapunkat, hogy készülőben lévő felmérés a kiemelt nemzeti emlékhely településkép-védelmi környezete jelenlegi állapotának dokumentálását szolgálja. Az Országházat és környékét törvénnyel minősítették kiemelt nemzeti emlékhellyé, a tágabb környék ingatlanai pedig a jogszabály szerint „településképi szempontból kiemelt jelentőségű, egyedi településkép-védelem alatt álló területnek” minősülnek.

Ezen a környéken a kulturális örökség védelméről szóló törvény kötelezővé tette, hogy minden tervezett építési, kereskedelmi, vendéglátási vagy szolgáltatási tevékenységhez ki kell kérni a Kövér László házelnök vezetése alatt működő Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság előzetes hozzájáruló nyilatkozatát.

Az Országgyűlés Hivatala kérdésünkre azt írta: a készülő drónfotók célja, hogy

a jövőben esetleg megtörténő, a településkép-védelmi szabályokat sértő beavatkozás esetén rendelkezésre álljon összehasonlító adatbázis.

Fly By Sense Kft. több mint 10 milliót kap a képekért. Összesen 95 háztömb homlokzatáról kell minimum 36 MPixeles felbontású képet készíteniük, és ezekből speciális szoftverrel szerkesztett ortofotót gyártani.

A felmérést azért az Országgyűlés Hivatala készítteti és finanszírozza, mert jogszabály szerint a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság működési feltételeit az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik