Belföld

Drónokkal vizsgáltatja az V. kerület házait az Országgyűlés

Közel két hónapon keresztül, márciusig drónok röpködnek majd a Belváros utcáiban.

A 24.hu információi szerint az Országgyűlés Hivatala adott megbízást egy légi felvételek készítésére szakosodott cégnek, hogy drónos vizsgálatot végezzen a környék házain.

A Fly By Sense Kft. a Kossuth tér és Bajcsy-Zsilinszky út közötti utcákban a házak faliújságjára kitett hirdetményben tudatta a lakókkal, hogy

az ingatlanok a Magyarország kiemelt nemzeti emlékhelye, az Országház környezetében lévő településképi szempontból kiemelt jelentőségű, településkép-védelem alatt álló területnek minősülnek.

A cég magyarázata szerint Országgyűlés Hivatala ezért indította állapotfelmérést, és készíttet a kijelölt háztömbök homlokzatáról légi felvételeket. Arra felhívták a lakók figyelmét, hogy

a következő hetekben húzzák be a függönyöket, ha nem akarják, hogy a drón belásson a lakásba.

A Fly By Sense korábban a Parlamentről is készített drónképeket. Weboldalukon ezt a megrendelést mutatják referenciamunkaként, és azt emelik ki eredményként, hogy képfelvételeknek köszönhetően egy olyan 3D-s modell készült el az épületről, amelyben minden részlet pontosan mérhető akár 1 centiméter alatti pontossággal.

A 24.hu egy hete kért információkat a Kövér László vezette Országgyűléstől arról, hogy miért végeznek felméréseket az V. kerülethez tartozó háztömbökön, milyen gyakorlati haszna van a megbízásnak, illetve, hogy milyen és mekkora büdzséből folyik a légi fényképezés. Választ egyelőre nem kaptunk.

A 2014-ben alakított Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság, amelynek tagja Kövér László, Halász János, Such György, Szakály Sándor és Wachsler Tamás jogot kapott arra, hogy beszóljon a Parlament környékének arculati ügyeibe. Egyik első döntésükkel esztétikai kifogásokra hivatkozva levetették a Kossuth téri Néprajzi Múzeum akkoriban frissen nyitott kiállításának homlokzatra kitett reklámját. A testület beleszólhat többek között abba is, hogy a környéken működő kávézók, éttermek milyen utcai teraszt nyithatnak, a házak homlokzatával kapcsolatban azonban eddig nem merült fel, hogy az is a bizottság döntési körébe tartozna.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó