Belföld

Előzetesben Zuschlag, megszólalt ügyvédje

Védője szerint az ügynek nincs köze sem a kamupártokhoz, sem az idei választáshoz.

Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra Zuschlag János és egy másik férfi előzetes letartóztatását. A döntést azzal indokolták, hogy szabadlábra kerülésük esetén jogellenesen befolyásolnák az eljárást, egyikük esetében a bűnismétlés is valószínűsíthető.

A végzés ellen az ügyészség fellebbezett, hogy a másodfokú bíróság a fentieken túl a szökés, elrejtőzés veszélyét, illetve – mindkét gyanúsított esetében – a bűnismétlés veszélyét is állapítsa meg. A gyanúsítottak és a védők ugyanakkor az előzetes letartóztatás megszüntetésért fellebbeztek.

A NAV csütörtökön – nevek említése nélkül – annyit közölt, hogy három embert vettek őrizetbe, mert illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség – szintén nevek nélkül – közölte, egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta, a társuknál a kényszerintézkedés feltételei nem álltak fenn.

Később az állami hírügynökség közölte a képeket, ahogy az egykori szocialista képviselőt tárgyalóterembe vezetik a Kecskeméti Járásbíróságon, ahol döntöttek előzetes letartóztatásáról. (A fotókat itt nézheti meg!)

A Kecskeméti Járásbíróság döntése után a Blikk szerint Zuschlag János ügyvédje annyit közölt, hogy ügyfele nem követte el, amivel gyanúsítják, de ennél többet nem mondhat. Szente Zsolt tagadta, hogy az ügynek köze lenne  kamupártokhoz, szerinte az eset a 2018-as választással sincs „konkrét összefüggésben”. Kisebb pártok neve felmerült ugyan, de azok annyira kicsik, hogy Zuschlag János „nem is emlékszik a nevükre”.

Mindez azért furcsa, mert védencét azért vettek őrizetbe, mert a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai szerint az idei választáson akartak négy olyan pártot indítani, amelyek illegálisan megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket a magas állami támogatásért.

Kiemelt Fotó: MTI / Ujvári Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik