Belföld

Több mint 3500 menedékkérő kapott magyar személyit

Tavaly 1216 ember kapott oltalmazotti vagy menekültstátuszt, és 75 embert ismertek el befogadottként.

1781 menekültstátusszal és 1774 oltalmazotti státusszal rendelkező embernek volt magyar személyi igazolványa a tavalyi év végén – írja a hvg.hu a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által nyilvánosságra hozott statisztika nyomán.

Az adatokból kiderül, hogy Európán kívülről 3347 menedékkérő érkezett tavaly Magyarországra – 1432 afgán, 812 iraki és 577 szíriai. A kérelmezők közül 106 ember kapott menekültstátuszt, 1110 oltalmazottit, 75 embert pedig befogadottként ismertek el.

Oltalmazotti státuszt az kaphat, aki menekültstátuszra nem jogosult, de ha visszatérne hazájába, veszélyben lenne az élete. Az oltalmazotti és a menekültstátusz is a magyar állampolgárokéval egyenlő jogot biztosít, de az oltalmazottit háromévente felülvizsgálják. A befogadotti státusz csak tartózkodási engedélyt jelent.

Tartózkodási engedélyt csaknem 59 ezer ember kért tavaly, csaknem felük munkavállalási céllal. 678 idegenrendészeti kiutasítást is elrendeltek, a listát az ukrán állampolgárok vezetik, emellett 468 embert toloncoltak ki, közülük a legtöbben pakisztániak és szerbek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik