Belföld választás 2018
Budapest, 2017. november 12.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én. Orbán Viktort egyhangúlag, 1358 szavazattal választották újra pártelnöknek.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán tábora egy, de egyre bizonytalanabb

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 31. 15:47

A Medián szerint január végére látványosan elmozdultak a pártpreferenciák.

A HVG legfrissebb számában olvasható kutatás szerint a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve a novemberi 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett.

A Jobbik népszerűsége a teljes népességben 11-ről 13 százalékra, míg a Jobbikon kívüli ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt.

Az összes számottevő ellenzéki pártnál kimutatható némi erősödés.

A kormánypárt szimpatizánsai körében némi elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben 75, most 70 százalékuk mondja, hogy biztosan elmegy szavazni.

A teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor.

A legtágabb potenciális ellenzéki szavazóbázisra az MSZP-Párbeszéd közös lista számíthat: a megkérdezettek 14 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a szövetségre szavazzon.

Ebben nagy szerepet tulajdonítanak Karácsony Gergelynek, akinek az ismertsége 12 százalékponttal, népszerűsége 10 százalékponttal ugrott meg. Ráadásul minden párt szavazói között akadnak kedvelői:

még a fideszesek 24 százaléka is szívesen látná őt fontos szerepben.

Budapest, 2017. december 9.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Magyar Szocialista Párt (MSZP budapesti programbemutató nagygyûlésén 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Karácsonyt még mindig kevesen tudják elhelyezni
Sok-sok bizonytalan és sok-sok Fidesz-fanatikus áll a rajtvonalon a választások előtt. Karácsony még mindig csak az emberek ötödének MSZP-s miniszterelnök-jelölt.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tüntetés a nagykörúton

A rabszolgatörvény ellen tiltakoznak több ezren.

Élő videó: Tüntetés a nagykörúton