Belföld

Örökségért ölt a debreceni nő, tíz év után ítélték el

Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek és 13 év fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék hétfőn azt a nőt, aki 2008-ban megölte idős rokonát a többmilliós örökségért. A bíróság az asszonyt eltiltotta 10 évre a közügyek gyakorlásától is,   kötelezte a 8,3 milliós bűnügyi költségből 4,7 millió forint megfizetésére, emellett 3,2 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A 87 éves áldozat egyedül élt debreceni házában, de a vádlott segített neki ellátni a napi teendőket.  A vád szerint az asszony unokahúgának lányaként a támadó arra számított, hogy részesül majd az örökségből, ám ez meghiúsulni látszott.

Anyagi helyzete 2004 óta egyre romlott, közüzemi tartozásokat, hiteleket halmozott fel. 2005-ben iskolatitkárként sikkasztott a munkahelyén, ezért újabb egymillió forintot követeltek tőle. Több végrehajtási eljárás folyt ellene, házukat 2008-ban árverésre is bocsátották. Ekkor sem neki, sem a férjének nem volt munkája. Meg akarta szerezni rokona házát, azzal hitegette az özvegyet, hogy eladják a két ingatlant, közös otthont vásárolnak, így könnyebben gondoskodhat róla, ám ennek az árverés miatt semmi realitása nem volt.

A vádlottat 2008 február 6-án a bíróság sikkasztás miatt jogerősen is bűnösnek mondta ki, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Aznap délután vélhetően összeveszett az idős asszonnyal, hogy min, azóta sem derült ki.

Dulakodás alakult ki köztük, az áldozat esés közben beverte a fejét a tűzhely sarkába. Míg a földön feküdt, hozzátartozója a mellkasára térdelt és megfojtotta. Ezután a tettes átkutatta a házat, majd saját kulcsaival távozott. Másnap délelőtt tért vissza, és azzal hívta a mentőket, hogy holtan találta rokonát. Az orvos előbb azt hitte, az idős asszony az esés miatt hunyt el, de a boncolás később megállapította, hogy gyilkosság történt.  A vádlott a hagyatéki tárgyaláson letagadta a törvényes örökösöket, megszerezte az ingatlant, és alig egy hónap múlva el is adta 3,2 millió forintért.

2008-ban a nőt csak tanúként hallgatták ki. A tettes személyére nem derült fény, így az eljárást 2010-ben felfüggesztették. 2015-ben azonban a rendőrség újra megvizsgáltatta a helyszíneléskor, a szekrényekben és a sértett szemüvegén talált vérnyomokat, amelyekből a vádlott DNS-ét mutatták ki, ezért 2016-ban őrizetbe vették.

Tagadta, hogy ő követte volna el a gyilkosságot, később azonban maga sem zárta ki, hogy egy

más személy bőrébe bújva ő volt az elkövető.

Úgy fogalmazott, hogy kettős személyisége van, módosult tudtaállapotba kerülhetett, de a pszichológus szakértő nem állapított meg nála ilyen betegséget.

Mocsáry Eszter, a bírói tanács elnöke indoklásában kiemelte: a vádlottat egyértelműen anyagi ellehetetlenülése motiválta, és bármi áron meg akarta szerezni az idős asszony házát. Vallomásaiban számos ellentmondás volt. Azt nyilatkozta például, hogy az orvos már a helyszínen említette neki a fojtogatás nyomait. Ezzel szemben a valóság az volt, hogy akkor, ott a helyszínen még senki sem gyanakodott gyilkosságra, így csak az elkövető tudhatta, miért és hogyan halt meg az asszony.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik