Belföld

Nyitrai: minden sportra fordított egy forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyben

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott hétfőn bemutatta a Hajrá, magyarok! című kiadványt, amely az elmúlt 8 év sport és sportpolitikai eredményeiről szól.

Nyitrai elmondta, a kormány három célt tűzött ki a sportban:

  • a fiatalok napi szinten sportoljanak
  • Magyarország minél több nagy presztízsű sportesemény házigazdája legyen
  • a sportoláshoz megfelelő, modern infrastruktúra álljon rendelkezésre.

Felmérésekre hivatkozva pedig azt is hozzátette:

minden sportra fordított egy forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyben.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár pedig azért méltatta a kormányt, mert az „felismerte, hogy a sport az élet minden szegmensére kihat, s ezért nemzetstratégiai ágazatként kezeli ezt a területet”.

A 2010 óta elért eredmények közül példaként említette a versenyengedéllyel rendelkezők számának ugrásszerű növekedését (2010: 242 ezer, 2017: több mint 500 ezer), a támogatott sportesemények számát (2010: 35, 2017: 113) és az infrastruktúra fejlődését.

A mindennapos testnevelés mellett is kiállt: „bevezetésével ma már 1,2 millió gyerek mozog naponta legalább 45 percet.”

Emlékeztetett még a tavalyi év nagy hazai sporteseményeire, a vizes világbajnokságra, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra és a cselgáncs-vb-re, és kijelentette: Magyarország igazi sportnemzet, és a sport közös nemzeti ügy.

Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a miniszterelnöki kabinetiroda szakértője azt mondta, megható számára a bemutató helyszíne, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, amely tele van emlékekkel. Szerinte ez a kiadvány is ezen relikviák közé fog tartozni, mert az általa bemutatott időszak történelmi a magyar sportban, miután ennyi sportfejlesztés korábban soha nem volt még az ország történetében.

Bejelentette azt is: februárban és márciusban országjárásra indulnak Szabó Tündével és Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral, minden megyei jogú városba ellátogatnak, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a Hajrá, magyarok! és hogy folytassák a párbeszédet a sportszakemberekkel, a pedagógusokkal, a versenyzőkkel.

A bemutatón elhangzott, hogy a 100 ezer példányban megjelenő, 36 oldalas kiadvány terjesztésében a Nemzeti Sport is főszerepet vállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik