Belföld

A gimnáziumi felvételi rossz, de kell

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 29. 15:17

A többszörös túljelentkezés miatt nincs más megoldás. Nem objektív az általános iskolai teljesítmények mérése.

Az InfoRádiónak a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója azt mondta, nem könnyű bejutni azokba a gimnáziumokba, ahova többszörös a túljelentkezés. A tanulóknak a központi felvételi után szóbeli vizsgát is szervezhetnek. A 60 helyre hozzájuk 300-350 gyerek jelentkezett – mondta Porogi András.

A többszörös túljelentkezés miatt szükséges a felvételi procedúra. A központi írásbelit figyelembe kell venni, meghatározott százalékos arányban, emellett az általános iskolai bizonyítványt is nézhetik, és az iskola dönti el, melyik éveket számítja bele.

A nyolcosztályos gimnáziumba 10, a hatosztályosba 12 évesen felvételiznek a gyerekek. Ez az első vizsga az életükben, és rögtön nagy a tét, amit a diákok különbözően viselnek. Van, akit megbénít, rosszabb teljesítményt nyújt. A szakember szerint jobb lenne, ha nem felvételi alapján kellene dönteni.

Ugyanakkor nincs olyan objektív mérési rendszer, ami összehasonlíthatóvá tenné az általános iskolai teljesítményeket. Az osztályzat csak azt árulja el, hogy a tanuló az adott követelménynek mennyire felel meg, de hogy mi az adott követelmény, abban nagy különbségek lehetnek.

Porogi András szerint osztályzat egy relatív szám. Az függ iskolától, tanártól, osztálytól. A különböző iskolákból jött gyerekeket nem lehet így összehasonlítani. Aki kitűnő, nem tehet arról, hogy esetleg az ő jegye mögött kevesebb tudás van, mint egy másik kitűnő mögött – tette hozzá.

68 ezer diák most szombaton is iskolába megy
Középfokú felvételi írásbeli vizsgákat írnak.  
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.