Belföld
People carrying red flags and portraits of Soviet leader Joseph Stalin march during a ceremony marking the 138th anniversary of Stalin's birth, in Gori, on December 21, 2017. / AFP PHOTO / Vano SHLAMOV

Levetítették a Sztálin haláláról szóló filmet, eljárás indult ellenük

24.hu
24.hu

2018. 01. 26. 07:36

Közigazgatási eljárást indít az orosz kulturális minisztérium azon filmszínházak ellen, amelyek a forgalmazási engedély bevonása ellenére is bemutatták az Armando Iannucci rendezte, Sztálin halála című francia-brit filmszatírát.

A filmet a január 25-i premier előtt két nappal tiltotta le a tárca, ám a moszkvai Pionyer mozi csütörtökön mégis kétszer levetítette. A minisztérium emlékeztetett rá, hogy a forgalmazási engedélyt a vonatkozó szabályzat azon rendelkezése alapján vonta vissza, amely ezt az intézkedést akkor teszi lehetővé, ha egy film olyan információt tartalmaz, amelyet az Oroszországi Föderáció törvényi tiltanak.

A Pionyer közölte, hogy akkor állítja le a jegyárusítást, ha az engedély bevonásáról hivatalos levélben kap tájékoztatást a forgalmazótól, a Volgafilmtől. A következő vetítéseket elvileg február 3-án tartanák meg, ezekre elővételben minden jegy elkelt.

A Pionyer mozi tulajdonosa Alekszandr Mamut üzletember tulajdona, aki egyben a Cinema park és a Formula kino egyesített filmszínházlánc birtokosa is. A lánc mozijaiban a Sztálin halálát nem vetítették le. Arról, hogy Oroszország-szerte hány filmszínház dacolt a tilalommal, egyelőre nem hangzott el tájékoztatás.

A filmszínházak forgalmazási engedéllyel nem rendelkező filmek bemutatása esetén 50-100 ezer rubel közigazgatási bírsággal sújthatók. A szabályozás ismételt megsértése 100-200 ezer rubel büntetést és a mozi működésének 90 napig tartó felfüggesztését vonhatja maga után. (1 rubel jelenleg 4,46 forint.)A filmet hétfőn zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Ezután többen – köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a tárca társadalmi tanácsának elnöke – levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember „alsóbbrendűségét propagáló” film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy nem hordoz-e szélsőséges nézeteket.

A levél szerzői szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek, és azoknak is, akik még életben maradtak”.

Zsukov marsall fiatalabbik lánya, Marija Zsukova az Oroszországi Hadtörténeti Közösség csütörtökön kiadott közleménye szerint

az egyetlen helyes döntésnek minősítette a visszataszító film betiltását, amely megcsúfolja a történelmet, a hősöket és az apját, valamint sértő módon mutatja be a szovjet embereket.

Zsukova véleménye szerint egy ilyen film nagyon veszélyes a felnövekvő nemzedék nevelése szempontjából is.

A filmben, amely a Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, más ismert színészek mellett szerepel Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor.

A filmszatírát április 12-től a magyar mozik is vetítik.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / Vano Shlamov)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.