Belföld

100 milliós kártérítés egy orvosi műhibáért

A nő kómába esett egy rutin vesekőműtét miatt. A bíróság döntése jogerős.

Több mint 100 millió forint kártérítésre kötelezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházat egy műhibaperben. A 23 éves kétgyermekes anya 2010 májusában vonult be egy rutinműtétre a nyíregyházi kórházba. A vesekövét akarták szétzúzni – írja a Blikk.

A műtéthez használt készülék levegőt juttatott a nő szervezetébe, amitől leállt a keringése. Újraélesztették, de éberkómába került, önállóan azóta is csak lélegezni képes. Gyomorszondán át etetik, pelenkázni kell, a külvilággal nem tud érdemben kommunikálni.

A fiatal nő korábban élettársával nevelte kisfiait. Miután magatehetetlenné vált, a nagyszülők vették magukhoz mindannyiukat.

A család jogi képviselő, Helmeczy László azt mondta a lapnak, hogy a kórház nem ismerte el felelősségét, de a büntetőeljárás kiderítette, hogy hanyagul tartották karban a gépet, megállapították, hogy a család kártérítésre jogosult. Az ügyvéd összesen 140 milliót kért, a kórház 41 milliót ajánlott.

A Debreceni Ítélőtábla az első fokon is megítélt, összesen 99 millió forintot hagyta helyben, amit a kórháznak 15 napon belül kamatostul ki kell fizetnie.

Az állami kórházakban a legtöbb per a szülészek (23,9 százalék), a sebészek (20 százalék), a traumatológusok (17,9 százalék) és a belgyógyászok (8,1 százalék) ellen indul. Az ügyvédek szerint a halállal végződő eseteknél 20-30 milliós, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés a jellemző, de súlyos szakmai vétségnél a százmillió feletti összeg sem ritka.

Műhibapereken spórol a kormány
Központi ügyvédkommandóval segítik a jövőben a kórházakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik