Belföld

Vona felszántja a Facebookot, Orbán fukar kezekkel mér

  • A miniszterelnök-jelöltek versenyében Vona Gábor (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Gyurcsány Ferenc (DK) is több lájkot, megosztást és kommentet produkált a közösségi médiában, mint Orbán Viktor.
  • Bár Orbán Viktor keveset posztol, az ő felhasználói a legaktívabbak az oldalán, és róla született a legtöbb pozitív tartalmú komment is.
  • Karácsony Gergely megítélése a legjobb a politikusokat spontán említők között.

Az Ynsight és a Ténygyár legutóbb azt járta körül, hogyan teljesítettek a pártok a közösségi médiában – most arra voltunk kíváncsiak, mi mondható el a miniszterelnök-jelöltekről. Mostani kutatásunk elsősorban arra kereste a választ, mekkora aktivitást váltottak ki az elmúlt hónapban (a kutatás időpontja 2017. december 20. és 2018. január 20. között volt) az egyes pártok vagy pártszövetségek miniszterelnök-jelöltjei, hogyan fogadták őket a magyar választók a Facebookon és az online térben. Fontos megjegyezni, hogy a közösségi média népszerűsége nem konvertálható szavazatszámra; azaz attól még, hogy valaki jól teljesít a Facebookon, nem biztos, hogy komoly eséllyel indul a kormányfői pozícióért. Ráadásul a pártok, illetve politikusok által elköltött hirdetési pénzek az eredményeket jelentősen befolyásolják – persze ez igaz lehet a választásokra is.

A legtöbb követővel a Facebookon továbbra is Orbán Viktor (550 ezer) rendelkezik, őt szorosan Vona Gábor (483 ezer) követi, majd erősen lemaradva Gyurcsány Ferenc (180 ezer) és Karácsony Gergely (120 ezer). (Gyurcsányt ugyan hivatalosan nem nevezték meg miniszterelnök-jelöltként, de ő a DK listavezetője, ami gyakorlatilag ugyanazt jelenti, a párt nem állt be Karácsony Gergely mögé.) Szél Bernadett 66 ezer követővel ötödik, Szigetvári Viktor 36 ezerrel hatodik, Fekete-Győr András pedig 1800 követővel még a közösségi médiában is az út elején tart.

A legaktívabb december végén és január elején is Vona Gábor volt, egy hónap alatt összesen 122 posztot tett ki az oldalára a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje például csak feleannyit, Orbán Viktor pedig a tizedét (12) posztolta a vizsgált időszakban.

Ennek megfelelően Vona nyerte a lájkok versenyét (174 ezer), de Orbán tizedannyi poszttal váltott ki feleannyi tetszést (64 ezer) a felhasználókból. Gyurcsány Ferenc is az aktívabbak között szerepelt 44 poszttal és 95 ezer lájkkal, de a Demokratikus Koalíció első emberét megelőzte Karácsony Gergely, akinek bejegyzéseit 114 ezer ember lájkolta decemberben és januárban.

Bár az LMP lemaradása nem annyira egyértelmű, mint a nagyobb pártok versenyében, de Szél Bernadett csupán 17 ezer ember tetszését váltotta ki megosztásaival, Szigetvári Viktor (Együtt) és Fekete-Győr András (Momentum) pedig lényegében a térképen sincs. A bevonódás tekintetében azonban meglehetősen erős a Momentum első embere, vagyis alacsony számú követője van, ugyanakkor ők sokszor és többször lépnek kapcsolatba az oldalon közzétett tartalommal. Ebből az aspektusból a hivatalos jelöltek közül egyértelműen Karácsony oldalán közzétett tartalmak a legnépszerűbbek.

Megosztások tekintetében Orbán nagyon le van maradva (3100 megosztás) a Gyurcsány , Vona kettős mögött (37-37 ezer), a harmadik helyezett Karácsony posztjait 19 ezren küldték tovább. Abban semmi meglepő nincs, hogy a legtöbb komment a legaktívabb Vona Gáborhoz érkezett (23 ezer), és ezek után az is evidensnek tűnik, hogy a legtöbb embert a Jobbik miniszterelnök-jelöltje bírta reakcióra a hónapban (235 ezer). Vona posztjai háromszor annyi embert mozgattak meg, mint Orbán bejegyzései, míg a második helyen fej fej mellett utazik Karácsony és Gyurcsány (144-144 ezer reakció).

Ha arra vagyunk kíváncsiak, kinek a bejegyzései váltották ki a legtöbb pozitív követői reakciót, a válasz egyértelmű: Orbán Viktor. Természetesen ez nem meglepő egy kormánypárt esetében: a választások előtt nyilvánvalóan saját eredményeiket igyekeznek hangsúlyozni, amelyet követői lelkesen méltányolnak. A legnegatívabban megítélt jelölt ezzel szemben a csak egy hete miniszterelnök-jelölt Szigetvári Viktor volt, míg a többiek nagyjából hasonló arányban (21-28 százalék) váltottak ki pozitív tartalmú követői bejegyzéseket. Az aktivitás is minden kétséget kizáróan Orbán Viktor oldalán volt a legnagyobb, azaz a regnáló kormányfő kevés bejegyzéssel is komoly tömeget tud megmozdítani.

Az Ynsight és a Ténygyár azt is vizsgálta, hogyan szerepeltek a miniszterelnök-jelöltek a közösségi médiának azokban a szegleteiben, amit nem a pártok és politikusok építettek fel, hanem a miniszterelnök-jelöltek neve „spontán” beszélgetésekben merült fel. Itt kimagasló Orbán Viktor fölénye, akihez az összes, 86 ezer spontán említés csaknem kétharmada (55 ezer említés) köthető. Ez azonban valószínűleg minden hivatalban lévő miniszterelnökre igaz, hiszen nemcsak a kampány, hanem a kormányzás kapcsán is szerepel a közösségi médiában.

Az emberek továbbra is szeretik szidni a politikusokat – átlagosan a spontán említések csupán 14,5 százaléka volt pozitív. Átlag fölött pedig egyetlen jelölt, Karácsony Gergely (16%) tudott csak teljesíteni. A legkevesebb pozitív megjegyzést az ellenzéki szavazók által a külön indulás miatt kárhoztatott Szigetvári Viktor (7,6%) és a kormánypárti sorosozástól sújtott Szél Bernadett (9,4%) szedte össze, a többiek a 13,2 –14,5 százalékos sávban váltottak ki pozitív megszólalásokat.

Módszertan

A vizsgálat során hét párt első emberének online médiamegjelenését vizsgáltuk. Elemeztük a vezetők hivatalos Facebook-oldalán, valamint az organikus online felületeken megjelenő tartalmakat. A vizsgálat időszaka 2017. december 20 – 2018. január 20. volt, figyelembe vettük az időszakban keletkezett összes posztot a hét saját oldalon, a posztokra érkezett összes megosztást, kedvelést (like-ot) és kommentet, valamint az összes publikus online beszélgetést. A hivatalos oldalak követőinek számát 2018.01.20-án rögzítettük.

 A Ténygyár decemberben indult online lap, amely kizárólag kutatás- és adatalapú, tudományosan megalapozott híreket közül. Elsődleges felülete a Pulzus nevű új kutatási eszközzel végzett felméréseknek. A Pulzus egy ingyenes applikáció és Facebook-chatbot, amely naponta küld kérdéseket a felhasználóknak, azt ígéri, élménnyé teszi a véleménynyilvánítást. Az applikációval minden szavazat pontot ér, a pontokat ajándékokra, nyereményekre lehet beváltani. Részletek és letöltés itt.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.