Belföld

Egészségügyi államtitkár az endometriózisról: „a várólista nem szégyenfal”

A várólista nem szégyenfal

– mondta Ónódi-Szűcs Zoltán az Egészségügy 5 dimenzióban című konferencián. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a várólista transzparenciára ad lehetőséget, és arra, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) be tudjon avatkozni ott, ahol szükséges.

Az államtitkár az endometriózisos betegek várólistája körül kialakult helyzet kapcsán kijelentette, ha valaki hatvan napon túl kap legelső lehetséges időpontot, akkor a kórháznak és a NEAK-nak kötelező megnyitni a várólistát, és fel kell ajánlani más várólistát, hogy minél előbb kapjon időpontot.

Az endometriózis várólistán 140 beteg van, ebből 20 nem járt állami ellátásban – tette hozzá sejtelmesen Ónodi-Szűcs Zoltán, aki hangsúlyozta, a kormány várólista politikája működik, és „ez a kormány volt az első, amely egyáltalán meg merte számolni, mekkora a várólista.” 2012 óta a harmadára csökkent – emelte ki.

Ahogy azt a Népszava alapján megírtuk, a NEAK honlapján nyilvánosságra hozták a várólistát, amelyen az szerepel, hogy mennyit kell várni endometriózis miatti műtétre. A sor végén állóknak 3 és fél évet kell várniuk.

Január elején Krámli Kinga énekesnő számolt be arról a Facebookon, hogy kilenc éve diagnosztizálták a betegséggel, amely összenövesztette a beleit egymással, a méhével, a petefészkével és emiatt elviselhetetlen fájdalmakkal küzd. (A betegségről a 24.hu-n több cikket is írtunk, ezeket itt olvashatják.) Akkor azt írta, hogy csak 2022-re kapott időpontot, a NEAK viszont azt állította, hogy a hivatalos várólisták szerint 2 hónapon belül mindenhol elvégzik a műtétet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik