Belföld

Nyolcan tűntek el a budai gyermekotthonból – ez áll a háttérben

A BRFK szerint párórás késés miatt is a körözött személyek listájára kerülhet a gyerek arcképe és neve.
  • Mint a police.hu közleményei alapján hírül adtuk: tavaly év végén öt, idén már három,  vagyis pár hónap alatt alatt nyolc kiskorú tűnt el egy XII. kerületi  gyermekvédelmi intézményből.
  • Megindult a sajtóban a találgatás, hogy mi állhat a háttérben.
  • A gyermekotthon vezetője kérdésünkre lecsapta a telefont.
  • A BRFK sajtószolgálata szerint a gyerekek általában csak pár órát csellengenek.

Nem kívánok semmit nyilatkozni – mondta a Bolyai Gyermekotthoni Központ Esze Tamás Gyermekotthonának vezetője, és bontotta a vonalat. Az igazgatóhelyettest arról kérdeztük: mi okozhatja, hogy alig két hónap alatt nyolc kiskorú eltűnése miatt kérte a lakosság segítségét a rendőrség, és mind ugyanabból az intézményből tűntek el. (A gyermekotthon két helyszínen, a Diósárok utcában és a Rőzse utcában működik, de ennyi bejelentés ilyen rövid idő alatt akkor is feltűnő.)

Nagyon sokan nem kerülnek meg

A rendőrségre az ORFK adatai szerint évente átlagosan 17 ezer bejelentés érkezik kiskorúak eltűnéséről, közel nyolcvan százalékban gyermekotthonokból. Tavalyelőtt ez a szám kiugró, majdnem 20 ezer volt, és – sajnos – csaknem négyezer esetben a kutatás nem vezetett eredményre.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese nem tudta megmondani, mennyi gyerek lett meg. Azt javasolta, nézzük meg az eltűnt személyek listáját  a rendőrség honlapján, vessük össze az eddigi körözésekkel, és aki már nincs fenn a honlapon, az időközben megkerült. Megtettük, az jött ki eredménynek, hogy szerencsére mindegyik kiskorú megvan.

A megtalált gyerekekről a rendőrség nem ad ki külön tájékoztatást. Amíg nem kapnak értesítést, hogy megkerült, a kiskorú neve és arcképe a „közérdekből nyilvános körözések” listáján látható.

Van valamilyen statisztikájuk, hogy területi bontásban honnan tűnik el több gyerek?

Nincs.

Vajon miért pont a XII. kerületből csellengenek el ilyen sokan?

Intézményenként változik,  ki mikor jelenti be az eltűnést. Vannak, akik várnak, mert a gyakorlat az, hogy egy kis csellengés után visszamennek az intézménybe a fiatalok. A XII. kerületben

előfordul, hogy mondjuk hatra vissza kellett volna érni a fiatalnak, de késik két órát, és mire visszaérne, már bejelentik, és megindítjuk a körözést: ennek első lépéseként kitesszük az arcképét, a nevét és a részletes személyleírását, majd kiadjuk a közleményt. Amikor pedig szólnak, hogy megvan, levesszük.

Ez ugyanazzal a gyerekkel többször is megtörténhet?

Elvileg igen.

Azt nem kérdezik, hogy hol volt, mit csinált?

Ha bűncselekményre utaló jel nem merül fel, akkor ez az intézmény hatásköre.

E cikk írásának pillanatában 3367 eltűnt személyt keres a rendőrség, a többségük gyerek. Aki bármelyiküket felismeri, hívja az ingyenes 06-80-555-111 számot, vagy a 107-es illetve a 112-es  központi segélyhívót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik