Belföld

„Olaj lett volna a tűzre, ha eljön” – folytatódik a somlóvásárhelyi iskolabotrány

A pápai tankerület vezetője nem ment el a nevében péntekre összehívott rendkívüli tantestületi értekezletre a somlóvásárhelyi iskolába – értesült a 24.hu.

A Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola tantestületét csütörtökön röviddel azután értesítették Egyházi Andrea tankerületi igazgató jöveteléről, hogy lapunk cikke megjelent az iskola kisiklott belügyeiről.

A testületben egyöntetű volt a vélekedés, a hirtelen bejelentett látogatás célja az, hogy ledorongolják a tanárokat, amiért nyilvánosságra került az iskolaigazgató távozásának ügye. Jóllehet a 160 diák szülei, a falu plébánosa, a diákönkormányzat és több környékbeli roma önkormányzat már decemberben tiltakozó levelet írt az intézményt tíz éve vezető Martonné Vathy Hedvig „kicsinálása” miatt Balog Zoltán miniszternek, eddig az általános felháborodás ellenére senki nem mert nyilvánosan szót emelni a felülről jött beavatkozás ellen.

Olaj lett volna a tűzre, ha eljön

– így magyarázta információnk szerint a tankerületi vezető távolmaradását az új igazgatóhelyettes, aki pár perc alatt be is fejezte az eligazítást.

Csütörtöki cikkünkben beszámoltunk arról, hogy december 8-án Egyházi Andrea tankerületi vezető egy zárt ajtók mögött lefolytatott megbeszélés során lemondó nyilatkozatot íratott alá Martonnével. Mindez azután történt, hogy a sok hátrányos helyzetű diákot befogadó, sikeres alternatív képzésre áttérő iskola 160 millió forint támogatást nyert el az EFOP uniós pályázatain.

Bár a pályázatokon való indulást Martonné forszírozta, és ő vett részt egy külsős pályázatíró céggel együtt a szakmai anyag előkészítésében, a jelenleg érvényes szabályok szerint jogilag a tankerület volt a pályázó. A dokumentációt pedig csak úgy lehetett beadni, ha Egyházi engedélyezte és aláírta.

Az EFOP-os pályázatok szeptemberi eredményhirdetésen a pápai tankerület egy 75, egy 70 és egy 15 milliós tendert nyert el a somlóvásárhelyi iskolának. A pénzeknek is a tankerület számlájára kell beérkezni, az iskola eddig egyetlen fillért sem kapott belőle.

Információink szerint a pályázati győzelem után Egyházi Andrea vitába keveredett a pályázatíró céggel, és megtagadta a pályázatban is rögzített munkadíjuk kifizetését. Ennek ellenére november elején aláírta a tankerület és az iskola közötti támogatási szerződéseket a pályázatokkal kapcsolatban, amely megnyitotta volna az utat a pénzek folyósításának.

A tankerületi központ vizsgálatot indított az elnyert pályázatokkal kapcsolatban, mivel szabálytalanságok gyanúja merült fel

– ezt viszont maga Egyházi Andrea írta abban az emailben, amit cikkünk megjelenése után küldött el a jóval korábban feltett kérdéseinkre. Arra nem tért ki, hogy milyen szabálytalanság gyanúja merülhetett fel több hónappal azután, hogy a saját maga által engedélyezett és aláírt pályázatokat elfogadták. Információink szerint hivatalos vizsgálatról a pályázatokat kiíró EFOP-iroda nem tud. A tankerületi igazgató mégis ezzel magyarázta Martonné távozását.

A vizsgálat megindítását követően az intézményvezető, Martonné Vathi Hedvig lemondott tisztségéről.

A levélből az is kiderül, hogy a 2017 novemberében kezdődött vizsgálat valójában még most sem zárult le, és majd csak a befejezését követően döntik el, hogy tesznek-e jogi lépeseket.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a somlóvásárhelyi iskola egyik pályázati támogatását a tankerület másik iskolájához csoportosítja-e át, Egyházi Andrea azt válaszolta:

A pályázat nyertese a Tankerületi Központ, amely a pályázati kiírásoknak megfelelően és az erre vonatkozó szabályzat alapján fogja felhasználni az intézményre szánt pénzt.

Kiemelt képünkön Martonné Vathy Hedvig látható, a kép forrása a Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola Facebook-oldala.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik