Belföld

160 milliót szerzett az iskolájának, mégis mennie kellett

A somlóvásárhelyi általános iskola tavaly három uniós pályázaton is elindult, és mindhármat meg is nyerte. A siker a magyar közoktatás léptékivel mérve óriási összeget, 160 millió forintnyi támogatást hozott az évek óta lendületesen fejlődő intézménynek. Az igazgatónő fejlesztési terveinek azonban most nem várt következményei lettek. A tankerület vezetője december elején munkatársaival megszállta az iskolát, és mire elmentek, az igazgatónő aláírta saját lemondó nyilatkozatát, és idegösszeomlást kapott. A történtek hátteréről hivatalos magyarázat nem érkezett a tantestülethez, a megüresedett intézményvezetői székbe az egyik szomszéd település tanítónője ülhetett be. A ráadás az volt, hogy a Somlóvásárhelyen megírt legnagyobb összegű pályázatot egy másik falu iskolájának adta a tankerületi vezető.

Nagy döbbenetet vált ki bennünk, hogy a tankerület vezetője a sikeres pályázatok hatására az iskola vezetése ellen támad.

Somlóvásárhely szülői közössége karácsony előtt kért segítséget az emberierőforrás-minisztertől: 160-an írták alá a Balog Zoltánnak küldött levelet, miután kiderült számukra, hogy a helyi iskolát felügyelő pápai tankerület vezetője egyik napról a másikra eltávolította az igazgatót. A négydiplomás Martonné Vathy Hedvig több mint harminc éve dolgozott a somlóvásárhelyi iskolában, és 10 éve vezette az intézményt.

A község az elmúlt években pedagóguskörökben komoly ismertségre tett szert. Az egész Dunántúlról jártak tanárok szakmai tapasztalatszerzésre az iskolába, amely több éve áttért a Stanford Egyetemen kifejlesztett Komplex Instrukciós Program (KIP) alkalmazására. Nagy erőfeszítések árán interaktív táblákkal, informatikai eszközökkel szerelték fel a tantermeket, és annak ellenére, hogy a tanulók 60-70 százaléka roma és halmozottan hátrányos szociális hátterű családból érkezik, egyre több itt végzett fiatalnak sikerült később eljutni az érettségiig.

Az újításokat és a folyamatos fejlesztőmunkát többnyire az igazgatónő forszírozta, de a faluban annyira ráindultak az oktatásra, hogy 2016-ban a katolikus plébánián is beindítottak egy tanodát azok számára, akiknek az iskola nem volt elegendő a felzárkózáshoz.

Tavaly az iskola egy pályázatíró cég segítségével az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) három pályázatán is elindult, hogy forrást szerezzen az iskolarádió beindítására, az iskolaújság fejlesztésére és sok egyéb mellett egy ökokert létesítésére. Több szakkör, klub, sportrendezvény megszervezése és üzemeltetése és a környező kistelepülések oktatási intézményeivel való testvériskolai kapcsolat építése is szerepelt a pályázatokban.

A pályázatok eredményét szeptemberben hirdették ki, a somlóvásárhelyiek egy 75, egy 70 és egy 15 milliós támogatást nyertek el, azaz összesen 160 millió forintot. Ám még mielőtt egyetlen fillér is megérkezhetett volna az iskola számlájára, teljesen kifordultak a dolgok a megszokott kerékvágásból.

Egyházi Andrea, a pápai tankerület igazgatója – tantestületi forrásaink szerint – két hónappal a pályázati eredményhirdetés után, novemberben magához rendelte az iskola igazgatónőjét, és több órán át faggatta a pályázatok megírásának körülményeiről.

Az ellenséges fogadtatás nyilvánvaló volt, a hírek szerint Martonné telefonját és a táskáját kitetették, nehogy hangfelvételt készítsen, és kolléganőjét, a szintén Pápára rendelt igazgatóhelyettest sem engedték be a megbeszélésre. A tankerületi vezető a külsős pályázatíró cég bevonását kifogásolta, és azt vetette az igazgatónő szemére, hogy az iskola nem indulhatott volna a két nagyobb pályázaton egyszerre, mert az egyik tenderkiírásában egy később megjelent módosítás ezt elvileg kizárta.

Az Orbán-kormány által kialakított központosított közoktatási rendszerben uniós pályázatot kizárólag a tankerület támogatásával lehet beadni. Az iskolák kidolgozhatják ugyan a szakmai programot, de a pályázatot hivatalosan a tankerület nyújtja be, ezért a beadás előtt a tankerületi vezetőnek jóvá kell hagynia a teljes dokumentációt. Egyházi Andreának is legalább tíz helyen alá kellett írnia még a benyújtás előtt mindegyik somlóvásárhelyi beadványt.

A tankerületi igazgató december 8-án reggel mégis „rajtaütött” az iskolán. Egyházi Andrea hat munkatársával együtt előzetes bejelentés nélkül jelent meg az intézményben. Az iskolaigazatót nem engedték tanácskozni senkivel, zárt ajtók mögött tárgyaltak vele. Martonné néhány óra múlva aláírta a lemondó nyilatkozatát és az áthelyezéséről szóló dokumentumot. A tankerületi igazgató egy pápai általános iskola alsó tagozatába helyezte át a mesterpedagógusi minősítésű igazgatónőt, aki – információnk szerint – nap végére idegösszeomlást kapott a történtek miatt.

Martonné Vathy Hedvig jobbra
Fotó: Facebook/Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola

Az iskolába még aznap, december 8-án megérkezett az egyik szomszédos falu, Nagyalásony iskolájának tanítónője, akiről kiderült, hogy Egyházi Andrea őt szemelte ki az eltávolított intézményvezető utódjának.

Pár nappal később a tankerület igazgatója rendkívüli tantestületi értekezletet hívatott össze Somlóvásárhelyen, és bár mindenki tisztában volt az eseményekkel, azt állította, hogy az eddigi igazgató kérte a felmentését és az áthelyezését. Ezért a tantestületnek rögtön szavaznia kell az általa hozott megbízott igazgatóhelyettes támogatásáról.

A 18 fős tantestületből – annak ellenére, hogy a tankerületi vezető nyílt szavazást rendelt el – csupán ketten tették fel a kezüket és támogatták a kinevezést. De ez már nem változtatott semmin.

Forrásaink szerint a szavazás után Egyházi Andrea azt mondta a tanároknak, hogy az eredmény a szabályok szerint nem kell, hogy befolyásolja a döntését, mert a tantestületnek csak egyetértési joga van. A tankerület beavatkozásának másik következménye az lett, hogy az iskolától elvette az egyik – pont a legnagyobb összegű, 75 milliós – pályázatot, és átcsoportosította abba az iskolába, ahonnan az új intézményvezető érkezett.

A tankerület vezetőjének az a feladata, hogy támogassa az iskolák működését, hogy az ott folyó munka szolgálja az iskolákba járó gyerekek fejlődését. Nem értjük, hogy a tankerület vezetője, miért veszi el a somlóvásárhelyi iskolára írt pályázatot Somlóvásárhelytől, és adja más iskolának.  Miért kényszeríti az igazgató asszonyt lemondásra oly módon, hogy idegileg kikészíti.

– írták Balog Zoltánnak a tiltakozó somlóvásárhelyiek, akikhez csatlakozott a falu plébánosa is. Írt a miniszternek a környező települések roma önkormányzata és a diákönkormányzat is, ám válasz két hete nem jött a minisztériumból.

Az ügyben megkerestük a két érintettet, Martonné Vathy Hedviget és Egyházi Andreát. Martonné azt mondta, nem nyilatkozhat, mert a lemondással kapcsolatban titoktartásra kötelezték. A pápai tankerület nem válaszolt a feltett kérdésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik