Belföld

Foggal-körömmel akadályozták a szülők, hogy megmentsék kisbabájuk életét

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2018. 01. 12. 07:05

Bíróság elé állítanak pénteken egy Pest megyei párt, akik a vád szerint nem vitték orvoshoz kisbabájukat, nem hagyták, hogy megkapja a szükséges injekciókat, oltásokat születése után, és amikor rosszul lett, akadályozták a mentőket, nehogy kórházba vigyék. A szülőknek tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt kell felelnie, az ügyet pénteken kezdi tárgyalni a Budapest Környéki Törvényszék.

A vádirat szerint az érintettek házastársak. A kapcsolatukra jellemző volt, hogy a férj jóváhagyása nélkül a nő szinte semmiben sem döntött. Az első gyermekük 2010 augusztusában született,  a második – a későbbi áldozat – 2012 novemberében, a harmadik pedig egy évvel később. A feleség egyik terhessége alatt sem járt védőnőhöz, a babákat otthon szülte meg, miután szerződést kötött egy céggel. A kft. a szükséges tájékoztatásokat szóban és írásban is átadta az asszonynak, ezekkel egyébként a párja is tisztában volt.

A baba nem kapott úgynevezett K-vitamin profilaxist, amelyre azért lett volna szükség, hogy ne legyen vérzékeny. Ezt kórházi szülés esetén egyébként be is adják rögtön az újszülöttnek. A gyermeket az előírásoknak megfelelően megvizsgálta egy újszülött-gyógyász, aki tájékoztatta a szülőket a K- és D-vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért az orvos le is akarta venni, azonban ezt a szülők írásban elutasították. K -vitamint a szülés után második alkalommal, egyhetes korban kellett volna megkapnia a picinek, azonban ez akkor is elmaradt. A pici a haláláig már semmilyen egészségügyi ellátást nem kapott.2012 decemberében a család otthonában fűtési problémák léptek fel, ezért a szülők rokonokhoz és ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket és gyermekeiket hosszabb időre. 2013. január elsején a baba sírt és nem akart enni, délután 5 órakor pedig már sugárban hányt. Az illető, aki befogadta a családot orvoshoz akarta vitetni a kicsit, ezért fél 6-kor felhívta az apát, aki ezt megtiltotta. A gyermek nem sokkal később ismét hányni kezdett, ekkor már a bőre színe is megváltozott.

Az első mentőautót végül csak este fél 10 után hívták ki, a jármű nem sokkal negyed 11 előtt érkezett meg, de perceken belül az esetkocsi is befutott. A szülők a vád szerint akadályozták a mentőket, hogy ellássák a babát, kiabáltak a személyzettel, vádaskodtak, és csak többszöri felszólításra lett le róla az anya, hogy beszálljon a mentőautóba, ahol a kicsit éppen vizsgálták. Nem akarták engedni, hogy ellássák a gyereket, azt meg végképp nem, hogy elszállítsák.

 

A mentők nem sokkal éjjel fél 12 előtt értek be a gyermekgyógyászati klinikára, ahol a kezelés ellenére január 8-án a csecsemő meghalt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.