Belföld

El akarta vágni felesége torkát a szipus karcagi családapa

Elítélt a Szegedi Ítélőtábla egy férfit, aki 2016 nyarán egy késsel megpróbálta elvágni felesége torkát. A férfi a bíróság szerint ölni akart, ezért tíz év fegyházbüntetéssel sújtották. Ezzel a táblabíróság helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését. Az indoklásban elhangzott:

Az I. fokon eljáró törvényszék az elkövetett cselekmény és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott, amely szükséges és elégséges is a büntetési célok megvalósulásához. Ezért a táblabíróság a büntetés enyhítésére nem látott semmilyen lehetőséget.

Az ítélet jogerős.

A korábban már többször büntetett, Karcagon élő vádlott 2009-ben költözött össze párjával, akit két évvel később el is vett. Kapcsolatukból két gyermek született. A vádlott rendszeresen szipuzott, a hígító kipárolgó gőzével bódította magát. Ilyenkor általában összeveszett feleségével, és arra is volt példa, hogy megverte. A nő többször a nagymamájához menekült előle.

2016. június 17-én ismét vita pattant ki köztük a férfi kábítószerezése miatt, ami tettlegességig fajult. A nő a gyermekeivel ezúttal is a nagymama házában keresett menedéket. Két nappal később a vádlott megjelent az asszony házánál és a párját kereste. A nagyszülő közölte vele, hogy unokája nem megy vissza hozzá, és elküldte. Ám a férfi rátámadt, az idős nő pedig próbálta kilökdösni az udvarról.

A feleség félt a férjétől, mert látta, hogy kés van nála, és azt kiabálta felé, hogy „meghalsz!”. Kiszaladt a házból, hogy az egyik szomszédos épületben keressen menedéket. De a férje utolérte, és miközben fenyegette, hátulról a földre rántotta úgy, hogy párja a térdére esett.

Ekkor a vádlott el akarta metszeni a nyakát, és legalább kétszer meg is vágta. A feleség közben megpróbált védekezni, kapkodott a kés után, így a kézfején és az ujjain is megsérült. Egy szomszéd látta, hogy mi történik, és rákiabált a támadóra, majd hozzávágott egy téglát.  A támadó ekkor elengedte párját, és késsel a kézben a szomszéd felé fordult, aki közben férje nevét kiabálta. Amikor a szomszédban lakó férfi kilépett az ajtón, a késelő elfutott a helyszínről.

A feleség könnyű sérüléseket szenvedett, de – tekintettel a sérülések helyére, jellegére, az elkövetés módjára, eszközére –  fennállt a súlyosabb sérülés lehetősége, sőt, a nő akár meg is hallhatott volna.

A Szegedi Törvényszék korábbi döntést egyébként az ügyész tudomásul vette, ám a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése miatt fellebbezést nyújtott be, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik