Belföld

Tízszer ennyi vakvezető kutyára lenne szükség

Több mint nyolcvanezer látássérült él Magyarországon, közülük tízezren teljesen vakok, de egyes becslések szerint ez a szám a magas látencia miatt elérheti a 30 ezret is. Azonban a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület szerint az országban 178 kutyának van vakvezető tanúsítványa és összesen 585 segítő kutya dolgozik – írja a Magyar Idők.

A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolánál több mint 30 igényt tartanak nyilván, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél hetvenen várnak vakvezető kutyára. Angliában ehhez képest évente ezer látássérült kap vakvezető kutyát.

Látássérültként a legnagyobb élmény nem függeni másoktól
Felhő, a vakvezető kutya sikeresen teljesítette a vizsgát, így már hivatalosan is megadhatja látássérült gazdájának a legnagyobb ajándékot.

Nálunk 250 vakvezető kutyára lenne szükség, a kiképzőhelyek viszont ennek mindössze tizedét tudják biztosítani. Az elmaradás oka pedig nem a szakemberhiány, hanem a kevés pénzügyi forrás.

A képezhető kutya beszerzésének, képzésének, munkába állításnak és munkában tartásnak költsége körülbelül kétmillió forint.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik