Belföld

Máris megmutatták, hogy az ellenzéki összefogás így nem működik

A közélet iránt érdeklődőkhöz már régen eljutott a hír: megállapodtak a nagyobb baloldali pártok az együttműködésről. Ehhez képest Csepelen máris egymás torkának estek.

Már annak is nehéz követni a baloldali ellenzék választási összefogásának, együttműködésének, koordinálásának, akármijének kanyarjait, aki jóval többet foglalkozik a témával, mint egy hétköznapi választópolgár. A hétvégén az ellenzéki pártok azután estek egymásnak, hogy az MSZP bejelentette, hogy az országgyűlési képviselő Bangóné Borbély Ildikót indítja Csepelen Németh Szilárd ellen, így nem támogatja az Együtt parlamenti képviselőjét, Szabó Szabolcsot, aki 2014-ben megnyerte ezt a körzetet.

Juhász Péter Együtt-elnök a Facebookon fakadt ki, hogy „sikeres ellenzéki politikusokat akar kicsinálni az MSZP”, szerinte ez kizárólag a Fidesz érdeke, amivel azt a gondolatot erősítette, amit a tavaly lemondott MSZP-s miniszterelnök-jelölt Botka László hangoztatott, miszerint a kormánypárt mélyen beszivárgott a szocialista pártba. Juhász azt is leírta, hogy az MSZP vezetősége nem reagál leveleire, amivel tárgyalásra hívja őket a jelöltekről: telefonon elmondta azt is, szerinte vannak olyan együttes jelöltek – például a IX. kerületi Baranyi Kriszta Szabó Szabolcs mellett –, akinél sem az MSZP, sem más baloldali párt nem tud helyben jobb jelöltet felmutatni, ezért egyértelműen nekik kell az adott körzetben indulniuk, már csak azért is, mert Budapesten erősebb az Együtt, mint máshol az országban.

Az MSZP közleményben reagált:

Az MSZP 2017. december 31-én a koordinált jelöltállításról szóló tárgyalásokat lezárta. Most már a következő lépéseken van a sor. Közös jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt. Ez az Orbán-rezsim leváltásának egyetlen útja.

– azaz részükről lezártnak tekintik a dolgot, nem lesz több tárgyalás, hiába vár erre Juhász. A DK szóvivője, Gréczy Zsolt viszont nem így látja, és ő is Facebookon üzent:

Nincs rendjén, hogy az MSZP a Csepelen 2014-ben győztes Szabó Szabolcs (Együtt) ellen akarja indítani Bangóné Borbély Ildikót. Azt a körzetet az Együttnek tartottuk fenn a DK és a szocialisták megállapodásában. Ha Bangóné is indul, biztos, hogy a fideszes Németh Szilárd nyer. Több felelősség, méltányosság, együttműködés, különben nem lesz kormányváltás…

Miután az MSZP, a DK és az Együtt oldalának is megismertük az álláspontját, röviden vázoljuk, hogy mi is pontosan ez a csepeli villongás.

A két nagy megállapodott, a kicsik kapaszkodhatnak

Bár a történet ennél jóval hosszabb, de a téma súlyának megfelelően kezdjük ott, hogy hosszas huzavona után megegyezett egymással az MSZP és a DK: a szocialisták 60, a DK-sok 46 egyéni választókerületben állíthatnak egyéni jelöltet, bár hogy pontosan hol és kiket indítanak, azt még mindig nem jelentették be. Ezzel ketten kétfelé osztották mind a 106 körzetet, amiből következik a csepeli probléma is, ugyanis további pártok (a miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergelyt adó Párbeszéd, az Együtt és Fodor Gábor), amelyek nyitottak valamilyen formális választási együttműködésre így nem kaptak választókerületeket, hanem azokról a DK-val és az MSZP-vel kellene tárgyalniuk.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Juhász Péter azt mondta, hogy a DK erre nyitott, ami mögött az is áll, hogy velük olyan kerületekről kell megegyezniük, amelyek nem annyira fontosak, mint amelyekről az MSZP-vel. A 2014-es megállapodáshoz képest jóval kevesebb (nyerhető) választókerületet kapó MSZP viszont – mint a fenti közleményből is látszik – nem akar tovább egyezkedni. A szocialistáknak az az érdekük, hogy a gyenge helyzetük ellenére a lehető legnagyobb frakciót hozzák össze, minek nyomán minden nyerhető körzethez ragaszkodnak, de legalábbis közös listára akarják kényszeríteni a kis pártokat, hogy a töredékszavazatokkal egy-két plusz embert bejuttathassanak az Országgyűlésbe.

Mint az Index megírta, Szabó Szabolcsnak meg is mondták, hogy ha az Együtt felmegy a listájukra, és a képviselő MSZP-s logó alatt indul, akkor támogatják. Szabó azt mondta, ez nem ajánlat, hanem ultimátum, és nem kért belőle. Erre dobták be a szocialisták Bangónét, aki korábban Püspökladányban indult, Csepelhez pedig semmi köze, míg Szabó helyben erős, amit 2014-es győzelme is bizonyít.

Az Együttnek amúgy is az az érdeke, hogy saját listával induljon, mert a szavazói nem kérnek az MSZP-ből, és így legalább elméletileg marad nagyon halvány esélye, hogy akár saját frakciója is lehet. Ehhez viszont 27 helyen kellene egyéni jelöltet állítania, ami nem egyszerű a DK és az MSZP között már leosztott választókerületek miatt. Így viszont az MSZP nem engedi az Együtt erős jelöltjeit egyedül indulni. Márpedig az világos: ha egy Együtt- és egy baloldali jelölt is indul egy választókerületben, akkor szinte biztos a bukás, és így valóban csak a Fidesz örülhet. Az Együtt pedig biztosan nem juttat be képviselőt, és lényegében megszűnhet a választás után.

A DK kényelmes helyzetben van, mert letárgyalta, hogy nem megy közös listára az MSZP-vel. Nincs más dolga, mint nézni, hogy az MSZP és a kicsik nyírják egymást, amivel javulnak Gyurcsány Ferenc azon ambíciójának az esélyei, hogy újra ő legyen a baloldal ura.

Érdekes adaléknak végezetül álljon itt egy friss felmérésünk, amely szerint a bizonytalanok és az ellenzékiek is közös listát szeretnének.

Közös listával mennének Orbán ellen az ellenzéki szavazók
Ha az együttműködés formái közül kell választani, sokkal kevesebben támogatják a külön listákat és a koordinált jelöltállítást - derül ki a Ténygyár és a ZRI Závecz Research kutatásából.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik