Belföld

Meghalt Soros Györgyék megmentője

A Világ Igaza volt Brandeisz Elza, akinek családja zsidókat mentett a világháborúban. Hosszú, egy évszázados élete során sok mindent átélt.

111 éves korában meghalt Brandeisz Elza mozgásművész, a Világ Igaza címmel kitüntetett embermentő, Soros György családjának megmentője, soproni polgár – írja a Kisalföld.

Brandeisz 1907. szeptember 18-án született Budapesten, tanárnő lett, a mozgás művészetére tanított sokakat. Nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást ma is tanítják.

A második világháborúban családjával Balatonalmádiba költözött, itt ismerkedtek meg Sorosné Júliával, akinek családját zsidó származása miatt száműzték. Brandeiszék segítettek bujkálni neki, és fiának, Györgynek is.

A háború után az izraeli állam elismerte cselekedeteit, a nő pedig Almádiban tanított tovább a vörösberényi iskolában. Ezután Sopronba került, de nem feledkezett meg Almádiról: Sorostól kért később pénzt egy új iskolaépületre.

A lap azt írja, az idős hölgy már nem fogadott vendégeket az elmúlt két évben, gondozók felügyelték őt. Szeptemberi, 110. születésnapja után a lap szerint „bezárult, búcsúzott a földi világtól”.

(via Hvg.hu; Kiemelt kép: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik