Belföld
Budapest, 2016. január 26.
Turisták ugranak a levegõbe egy fotó kedvéért a budapesti Hõsök terén 2016. január 26-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A jó idegenvezetés elvarázsolja a turistákat

24.hu
24.hu

2018. 01. 03. 09:14

A városi séta egyszerre több érzékszervre és a teljes testünkre hat: még ha kellemes tempóban is, de sétálunk, azaz mozgunk. Közben hallunk, látunk, érzékelünk dolgokat, melyek közül az idegenvezető kiemeli a fontosakat. Bizonyos dolgokra fókuszálunk, a séták dinamikája pedig megengedi a lazítást. Ha valaki épp nem vágyik intenzív beszélgetésre az anyósával, akkor nem muszáj beszélgetnie, hiszen a séta alkalmával mindig történik valami, kötetlen, ugyanakkor közös élmény válik belőle. Káldi Emese sétavezetővel beszélgettünk, aki tematikus túrák szervezésével foglalkozik.
Korábban a témában:

Az idegenvezető élő kapocs a város és a vendégek között. Olyan tudást, tapasztalatot és véleményt átadó vezető, aki személyiségéből fakadóan vonzóvá, érdekessé, izgalmassá teszi a települést, és idegenvezetésével komplex élményt szerez a vendégeknek

– mondta a szakember.

Ha egy előre megtervezett, adott esetben kompletten összeállított sétán vesz részt valaki, akkor az élménylánc megszakítás nélküli tud lenni, holtidők, kellemetlen helyzetek és csalódások nélkül.

A jó idegenvezetés olyan, mint egy jó színházi előadás: leköti, elvarázsolja a résztvevőket

– fogalmazott Káldi Emese, aki maga is rendszeresen vezet túrákat.

Optimális esetben a sétavezető „jelen van”: nemcsak az adott sétán, a vendégekkel, hanem az egész életében, a városban és a világban is. Azaz nem csupán kívülről közelít, megtanul és visszamond, hanem átél, megtapasztal és megoszt.

Budapest, 2017. január 10.
Turisták fotóznak a Széchenyi Lánchídnál 2017. január 10-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Emese munkahelyének vendégköre 70 százalékban magyar érdeklődőkből áll, akik azért mennek el velük sétálni, mert szeretnék jobban, más aspektusból megismerni Budapestet. Emellett azonban – mivel szabadidejükből és pénzükből áldoznak erre – kikapcsolódni, feltöltődni, egyedi élményeket akarnak szerezni. Mindezt egyszerre tudja megadni számukra a városi séta, hiszen elzárt helyszínekre leshetnek be, színes történeteket hallhatnak a városról, igazi „titkokat” tudhatnak meg akár olyan helyekről is, amelyek mellett minden nap elmennek.

A szakember sétái összeállításakor a legjobban arra figyel, hogy a programokban megfelelő arányban legyen információ, kaland, látnivaló és szórakoztató elem.

A témáinkat a vásárlói igények, a megvalósíthatóság és saját érdeklődésünk alakítják. Előre megírt forgatókönyvek szerint haladnak programjaink, melyekbe rengeteg „szórakoztató” elemet építünk be: van, ahol színészek jelennek meg az utcán, és adnak elő egy-egy jelenetet, van, ahol finomságokat kóstolunk, van, ahol élő zenét hallgatunk vagy régi iratokat nézünk meg

– mesélte a sétavezető.

A program végén részletes és mindenre kiterjedő kérdőívet küldenek a résztvevőknek, amely alapján elmondható, hogy a legtöbben az élmény komplexitását emelik ki, és általában kitérnek az idegenvezető pozitív személyiségére is.

Káldi Emese elmondta: egyértelmű, hogy bármennyire is előre megtervezettek a programok részletei, az sétavezető személye, kedvessége, felkészültsége, helytállása legalább 80 százalékban befolyásolja az élményt.

Budapest, 2017. április 30.
Városlátogatásra érkezett külföldi és hazai turisták tömege a budai Várban, a Halászbástyánál a Szentháromság téren. Jobbra államalapító Szent István királyunk lovas szobra az éppen felújítás alatt lévõ talapzaton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A szakember azt is elárulta, hogy a magyar sétákra inkább párosával érkeznek az emberek, és bár családok is mennek, inkább a felnőtteket szólítják meg. Kifejezetten gyerekeknek szóló programot is kínálnak, amely – a visszajelzések szerint – a felnőtteknek is tartogat meglepetéseket. Az Andrássy úton sétálva állatos házdíszeket figyelnek meg, és ezekről, no meg Budapestről mesélnek.

A város tulajdonképpen egy nagy nyitott könyv, amelyből nagyon sokféleképpen és sokféle mesét lehet kiolvasni

– összegzett a szakember.

A külföldiek természetesen a hagyományosan kiemelt helyszíneket keresik, ugyanakkor a legtöbben nyitottak arra, hogy – leginkább a nevezetességek környékén – különleges dolgokat is felfedezzenek, legyen szó egy belső kertről, egy aprócska műhelyről vagy rendhagyó múzeumról. Akkor lesz hiányérzetük, ha túl speciális a vezetés, vagy úgy érzik a végén, hogy nem látták Budapest legfontosabb látnivalóit.

Az idegenvezetés sokoldalúságáról pedig mi sem tanúskodik jobban, mint a különleges megkeresések, még ha nem is sülnek el mindig a legjobban.

Többször vezettünk már lánykérős sétát. Egy ízben azonban – épp én voltam az sétavezető – a lány nemet mondott. Szerencsére nem voltam már jelen a szomorú helyzetben, mert a séta legvégén történt, de eljutott hozzám a hír

– mesélte Káldi Emese.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.