Belföld

A jó idegenvezetés elvarázsolja a turistákat

A városi séta egyszerre több érzékszervre és a teljes testünkre hat: még ha kellemes tempóban is, de sétálunk, azaz mozgunk. Közben hallunk, látunk, érzékelünk dolgokat, melyek közül az idegenvezető kiemeli a fontosakat. Bizonyos dolgokra fókuszálunk, a séták dinamikája pedig megengedi a lazítást. Ha valaki épp nem vágyik intenzív beszélgetésre az anyósával, akkor nem muszáj beszélgetnie, hiszen a séta alkalmával mindig történik valami, kötetlen, ugyanakkor közös élmény válik belőle. Káldi Emese sétavezetővel beszélgettünk, aki tematikus túrák szervezésével foglalkozik.

Az idegenvezető élő kapocs a város és a vendégek között. Olyan tudást, tapasztalatot és véleményt átadó vezető, aki személyiségéből fakadóan vonzóvá, érdekessé, izgalmassá teszi a települést, és idegenvezetésével komplex élményt szerez a vendégeknek

– mondta a szakember.

Ha egy előre megtervezett, adott esetben kompletten összeállított sétán vesz részt valaki, akkor az élménylánc megszakítás nélküli tud lenni, holtidők, kellemetlen helyzetek és csalódások nélkül.

A jó idegenvezetés olyan, mint egy jó színházi előadás: leköti, elvarázsolja a résztvevőket

– fogalmazott Káldi Emese, aki maga is rendszeresen vezet túrákat.

Optimális esetben a sétavezető „jelen van”: nemcsak az adott sétán, a vendégekkel, hanem az egész életében, a városban és a világban is. Azaz nem csupán kívülről közelít, megtanul és visszamond, hanem átél, megtapasztal és megoszt.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Emese munkahelyének vendégköre 70 százalékban magyar érdeklődőkből áll, akik azért mennek el velük sétálni, mert szeretnék jobban, más aspektusból megismerni Budapestet. Emellett azonban – mivel szabadidejükből és pénzükből áldoznak erre – kikapcsolódni, feltöltődni, egyedi élményeket akarnak szerezni. Mindezt egyszerre tudja megadni számukra a városi séta, hiszen elzárt helyszínekre leshetnek be, színes történeteket hallhatnak a városról, igazi „titkokat” tudhatnak meg akár olyan helyekről is, amelyek mellett minden nap elmennek.

A szakember sétái összeállításakor a legjobban arra figyel, hogy a programokban megfelelő arányban legyen információ, kaland, látnivaló és szórakoztató elem.

A témáinkat a vásárlói igények, a megvalósíthatóság és saját érdeklődésünk alakítják. Előre megírt forgatókönyvek szerint haladnak programjaink, melyekbe rengeteg „szórakoztató” elemet építünk be: van, ahol színészek jelennek meg az utcán, és adnak elő egy-egy jelenetet, van, ahol finomságokat kóstolunk, van, ahol élő zenét hallgatunk vagy régi iratokat nézünk meg

– mesélte a sétavezető.

A program végén részletes és mindenre kiterjedő kérdőívet küldenek a résztvevőknek, amely alapján elmondható, hogy a legtöbben az élmény komplexitását emelik ki, és általában kitérnek az idegenvezető pozitív személyiségére is.

Káldi Emese elmondta: egyértelmű, hogy bármennyire is előre megtervezettek a programok részletei, az sétavezető személye, kedvessége, felkészültsége, helytállása legalább 80 százalékban befolyásolja az élményt.

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A szakember azt is elárulta, hogy a magyar sétákra inkább párosával érkeznek az emberek, és bár családok is mennek, inkább a felnőtteket szólítják meg. Kifejezetten gyerekeknek szóló programot is kínálnak, amely – a visszajelzések szerint – a felnőtteknek is tartogat meglepetéseket. Az Andrássy úton sétálva állatos házdíszeket figyelnek meg, és ezekről, no meg Budapestről mesélnek.

A város tulajdonképpen egy nagy nyitott könyv, amelyből nagyon sokféleképpen és sokféle mesét lehet kiolvasni

– összegzett a szakember.

A külföldiek természetesen a hagyományosan kiemelt helyszíneket keresik, ugyanakkor a legtöbben nyitottak arra, hogy – leginkább a nevezetességek környékén – különleges dolgokat is felfedezzenek, legyen szó egy belső kertről, egy aprócska műhelyről vagy rendhagyó múzeumról. Akkor lesz hiányérzetük, ha túl speciális a vezetés, vagy úgy érzik a végén, hogy nem látták Budapest legfontosabb látnivalóit.

Az idegenvezetés sokoldalúságáról pedig mi sem tanúskodik jobban, mint a különleges megkeresések, még ha nem is sülnek el mindig a legjobban.

Többször vezettünk már lánykérős sétát. Egy ízben azonban – épp én voltam az sétavezető – a lány nemet mondott. Szerencsére nem voltam már jelen a szomorú helyzetben, mert a séta legvégén történt, de eljutott hozzám a hír

– mesélte Káldi Emese.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik