Belföld

Utcára kerülhetnek a Hős utcában élők

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 29. 06:32

Lebontanák a hírhedt házakat, akiknek tartozásuk van, nem kapnak cserelakás-ajánlatot.

Várhatóan januárban állapodik meg a kormány és a kőbányai önkormányzat annak a 2,1 milliárd forintos támogatásnak a feltételeiről, amit a Hős utcában uralkodó áldatlan állapotok felszámolására ítéltek meg – ezt a kerületi fideszes polgármester, Kovács Róbert közölte a Magyar Nemzettel. A pénzből a Hős utca 15. alatti ingatlanok helyzetét rendeznék, a végén a két lepusztult társasházat minden bizonnyal lebontják.

Valakinek meg kellett halnia, hogy mindenki a Hős utcára figyeljen
Augusztus óta fokozott figyelem irányul két kőbányai háztömbre, pedig az ott kialakult helyzet már évek óta feszítő. És nem csak egy Hős utca van Budapesten.

A polgármester azt mondta: az épületekben lévő mintegy 300 lakásnak már csak fele van önkormányzati tulajdonban, ebből 20-30 lakásnak van még bérlője, a többit az elmúlt évek során folyamatosan kiürítették. Cserelakás-ajánlatot azok a bérlők kapnak majd, akik rendesen fizetik a lakbért és a közműszámlákat.

A magánkézben lévő lakások tulajdonosaival egyenként ülnek le tárgyalni, mindenki egyedi ajánlatot kap majd előzetes értékbecslés alapján, és a tartozásától függően. Ám ha bíróság elé kerül néhány ügy, elhúzódhat a Hős utcai állapotok felszámolása. Kovács azt sem zárta ki, hogy a kormánnyal végül olyan megállapodás születik, hogy a terület vagy egy része állami kézbe kerül.

Ellenzéki képviselők és helyi önkéntesek szerint a két házban élőknek nincs sok okuk az örömre, az eddigi gyakorlat szerint ugyanis 1-2 milliós vételi ajánlatokat kaptak a tulajdonosok, amiből nem lehet új lakást venni. Az önkormányzati lakásokban élőket pedig ugyanolyan szegregált területekre költöztetnék, mint ahol most laknak. Akiknek tartozásuk van, azok még ilyen ajánlatot sem kapnak, ők várhatóan az utcára fognak kerülni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.