Belföld

Lassan egyetlen migráns sem jön, de a kormány nem enged a válsághelyzetből

A 2018-as országgyűlési választás kampánya szinte biztosan a tömeges bevándorlás miatt kihirdetett válsághelyzetben indul majd. A kormány augusztusban rendelte el a válsághelyzet meghosszabbítását, így lassan két éve, hogy folyamatos menekültügyi készenlétben él az ország.

A Magyarországon keresztül nyugatra igyekvők száma már a válsághelyzet 2016-os kihirdetésekor sem indokolta az intézkedést, azóta pedig még kevésbé, hiszen hosszú ideje egyértelmű a csökkenés. A kormányzat ennek ellenére egyre nagyobb összegeket költ a válsághelyzetre hivatkozva különféle beruházásokra, és milliárdokat fordít a migránsozós propaganda fenntartására, amivel sok esetben hisztérikus reakciókat vált ki a lakosságból. 2017-ben több ízben előfordult, hogy egyes településeken, ahol amúgy is ritkán fordul meg külföldi, turistákat, külföldi egyetemistákat vagy egyszerű temetőlátogatókat néztek illegális migránsnak, és jelentettek fel a rendőrségen.

Mocskos migráns, büdös bevándorló: gyűlöletbe fulladt Magyarország
Mindenki, aki azt szajkózza, hogy a kormánypropaganda nem hat az emberekre, nézzen rá erre a listára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság migránsstatisztikája eközben azt mutatja, hogy 2017 végére drasztikusan visszaesett az „illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények” száma Magyarországon.

A rendőrség a 24.hu kérdésére megerősítette, nincs tévedés, az általa működtetett összesítő oldalak „pontosan tükrözik” a menekülthelyzet aktuális adatait.

A police.hu több fajta bontásban is közöl statisztikákat a témában. A legszembeötlőbb, hogy a főoldalon látható napi statisztikákban egyre több a nullás nap. Az Elfogott migránsok száma címet viselő kimutatás szerint

december első 26 napja közül 21-en egyáltalán nem fogtak el senkit a magyar hatóságok a déli határ közelében.

Egyetlen olyan nap volt, amikor említésre méltó létszámú menekülttel szemben kellett intézkedni. A 38 fős elfogásról december 14-én óránként beszámolt a közmédia és minden rádió, amelyben az MTI által szerkesztett híradásokkal töltik meg a hírblokkot. Az azt megelőző nyolc egymást követő napról, amikor egyetlen intézkedés sem történt, nem emlékezett meg ilyen intenzitással a kormánymédia. Pedig novemberben is volt húsz, októberben pedig tizenhat nap olyan nap, amikor nem fogtak el egyetlen menekültet sem az országban, mint ahogy december 14. óta is összesen csak két embert.

A rendőrség adatai alapján éves távlatban is látványos a változás. Ugyanez a kimutatás 2016 decemberében még csak négy nullás napot tartalmazott, de a legkiugróbb fogás akkor is egy 38 fős csoport volt.

Az ORFK összesítő számításokat is végez. Ezek alapján még egyértelműbb, hogy tendenciáról van szó. A 2016. január-novemberi és a 2017. január-novemberi időszakok összevetéséből kiderül, hogy a tiltott határsértések száma 86 százalékkal (18 706-ról 2627-re) esett vissza. Idén megszűntek a határzárral kapcsolatos bűncselekmények, és az embercsempészettel kapcsolatos ügyekből is 45 százalékkal kevesebb van.

A legmegdöbbentőbb kimutatás a Befelé irányuló illegális határátlépések alakulása Magyarország schengeni külső határain címet viselő tábla, amelyet szerdán tett közzé az ORFK. Az összesítésből kiderül, hogy 2017-ben december 26-ig 1415 „befelé irányuló” illegális határátlépést regisztráltak, ami jóval kevesebb, mint bármikor ebben az évtizedben.

Még 2010-ben, az Orbán-kormány hatalomra jutásakor is több mint kétszer ennyi (3120) ilyen eset történt, a 2015 csúcs, vagyis a valódi menekültválság idején pedig a 391 ezret is meghaladta ez a szám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik