Belföld

A bevándorlásra hivatkozva kerülte meg a rendőrség a közbeszerzést a Mercedesek vásárlásakor

Tudja ön, hogy hétfőn hány migráns fogtak el a magyar hatóságok a déli határkerítésnél? Nullát.

Az elmúlt egy hétben három nap is úgy telt, hogy nem fogtak el senkit. Bár hosszú ideje minimálisra csökkent azoknak a menekülteknek a száma, akik Magyarországon keresztül próbálnak bejutni az Európai Unió területére, a kormány továbbra is érvényben tartja a tömeges bevándorlás miatt kihirdetett válsághelyzetet.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügy- és Rogán Antal kabinetminiszter részvételével átadtak 387 járművet a rendőrségnek: a Hősök terét teljesen megtöltötték az ORFK új Mercedes buszai, Volkswagen Caddy-jei és Suzuki Vitarái.

Orbán az ünnepségen azt mondta, hogy

már idén több mint 15 milliárd forintot fordítottak a rendőrségi járműparkjának megújítására.

Hozzátette: a következő években a teljes gépjárműállományt szeretnék kicserélni.

A rendőrség a 24.hu kérdésére azt közölte, hogy a bevásárlást nem előzte meg nyilvános közbeszerzés.

A rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló 316/2015. (X. 30.) Korm. rendelet alapján folytatta le a beszerzési eljárást. A gépjárművek szállítására vonatkozó adásvételi szerződést augusztus 28-án kötötték meg.

Az egyik eladó a kormány kedvenc autóbeszállítója, a Porsche Hungária Kft. volt. A cég budai telephelyén már hetekkel az átadás előtt ott sorakoztak a forgalomba helyezésre váró rendőrségi furgonok.

A rendőrség által említett kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a migrációval kapcsolatos beruházásoknál, beszerzéseknél ne alkalmazzák a közbeszerzési törvényt. Ilyenkor az állami szervnek „lehetőség szerint legalább három” cégtől kell árajánlatot kérnie, de megelégedhet egy ajánlattal is.

Ehhez csak az kell, hogy a beszerzés tárgyáról

  • a műszaki-technikai sajátosságai,
  • a nemzetbiztonsági érdek fokozott védelme,
  • a kizárólagos jogok védelme miatt

kimondják, hogy csak egy meghatározott gazdasági szereplőtől szerezhető be.

A migrációs helyzet kezelésével összefüggő vagy legalábbis összefüggésbe hozható költségvetési kiadások felét Orbán Viktor az Európai Unióval akarta kifizettetni. Az Európa határainak megvédése címén benyújtott számlán összesen 270 milliárd forintos kiadás szerepelt. A 24.hu írta meg, hogy ebből a rendőrség közel 100 milliárddal részesedett. A Belügyminisztérium azonban nem részletezte, hogy milyen tételekből álltak össze a kiadások. Joggal feltételezhető, hogy az összegben benne vannak az Orbán Viktor hétfői beszédében említett korábbi autóbeszerzések is. 15 milliárdból az ártól függően akár 1000-1500 darab autó is beszerezhető, ám mivel nem voltak közbeszerzések, a nyilvánosság sem értesült arról, hogy miként költötték el a költségvetési pénzeket.

A kormány az autóbeszerzés aláírása után két nappal 2018. március 7-ig meghosszabbította a lejáró válsághelyzetet.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik