Belföld

Sokkoló körülmények a gödi speciális otthonban – nyomoz a rendőrség

A rendőrség is kivonult a gödi Topházba, abba a speciális otthonba, ahol borzalmas állapotokat tárt fel egy nemzetközi jogvédő szervezet – írja az Index. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője ennek kapcsán azt mondta, mert nyomozás indult foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Bővebb tájékoztatást az eljárás érdekében nem adhatott.

Az Abcúg írt arról még a múlt héten, hogy szörnyű körülmények között kell élniük a gödi speciális otthon lakóinak. A cikkben egyebek mellett arról írnak, hogy rácsos ágyakba fektetik, zárt ajtók mögé dugják és kényszerzubbonyba teszik őket, súlyosan bántalmazzák a gyerekeket és a felnőtteket is. Ez egyébként Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) jelentéséből derült ki. A civil szervezet  – amely fél éven keresztül próbált bejutni az intézménybe, hogy vizsgálhassa az ott folyó munkát – azt követeli, hogy zárják be a helyet, ahol egyébként 220 pszichés beteg él.

Steve Allen, az MDAC kampányigazgatója szerint azért fordulhat elő ilyesmi, mert rendszerintű problémák vannak a szabályozásban, és mert nincs olyan független szereplő, aki hatékonyan monitorozná a hasonló intézményeket. “A 220 topházi ember, ahogy több tízezer más, fogyatékossággal élő magyar gyerek és felnőtt, továbbra is a nyilvánosság elől elzártan él”.

Múlt csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága azt közölte, hogy a kormány rendkívüli vizsgálatot indított. A közleményében azt írták: elfogadhatatlannak tartják az intézményben történteket. Fenntartóként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, és elrendelte új vezető ideiglenes kinevezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik