Belföld

Olvadozzon ezektől az állatoktól, akiket tűzoltók és rendőrök mentettek meg

Tűzoltókat és rendőröket fogunk önöknek mutogatni, méghozzá akció közben, de ígérjük, ezúttal semmi megrázó bűntény, semmi tragikus tűzeset. Hétköznapi hőstettek következnek, avagy így mentettek bajbajutott állatokat  – kiscicától a vemhes 150 kilós gímszarvasig – egyenruhásaink az idei évben:

Gárdony, január – Rendőrök, tűzoltók és állatmentők lepték el a Velencei-tó partját. Egy hattyú került bajba a Holdfény sétánynál, belefagyott a tó vizébe. Csónakkal közelítették még a bajbajutott madarat, egy úgynevezett bontóbalta segítségével kiszabadították és végül a parton átadták a természetvédelmi őrszolgálat egyik munkatársának.

Fotó: police.hu

Komló, február – Egy szerdai napon, a reggeli órákban azzal hívták fel a tűzoltókat, hogy gödörbe esett egy kutya. Gazdája próbálta kiemelni az állatot, de nem sikerült neki, ezért kért segítséget. A tűzoltók létrával másztak le a mélybe, majd a felszínre hozták a rémült ebet, akinek – bár kimerült és átfázott – nem esett baja. Ő az:

Fotók: Komlói HTP

Böhönye, február – Baglyot ütött el egy autó a 61-es főúton. A sebesült madár életét egy szolgálaton kívüli rendőr, Rádics Zsolt  zászlós mentette meg. Nagybajom felé autózott, amikor észrevette az elgázolt macskabaglyot. Betette a kocsijába és elvitte az őrsre, majd onnan később gondos kezek közé, a Duna-Dráva Nemzeti Park embereinek.

Fotó: police.hu

Berettyóújfalu, február – Egy férfi értesítette a rendőröket, hogy a település határában a befagyott, vizes szántóföldre tévedt egy őz. Az állat képtelen volt lekecmeregni a jégről, segítségre volt szüksége, mivel már teljesen kimerült és csak feküdni tudott. A járőrök végül a vékony jégrétegről egy gumiabroncsra fektetve csúsztatták a szárazföldre az állatot. Szerencsére nem sérült meg, így szabadon engedték. De előtte:

Fotó: police.hu

Fülöpjakab, április – Lovat mentettek kiskunfélegyházi tűzoltók. A nagytestű állat egy 2,5 méter mély aknába zuhant bele. Lebontották a gödör egy részét, ezután tudták csak kivezetni onnan. A patásnak – bár a képen nem tűnik túl boldognak – nem esett baja, az állatorvos helyben megvizsgálta.

Fotó: Kiskunfélegyháza HTP

Hajdúszoboszló, május – egy hétfői reggelen a tűzoltók segítségét kérték a Papp István utcából, ahol egy ház udvarán egy használaton kívüli szennyvízaknába esett egy kutya. A nyílást meg kellett növelniük, ami sikerült is. A bajba keveredett ebet sértetlenül kiemelték. Mutatjuk:

Fotó: Hajdúszoboszló KÖ

Pilisvörösvár, június – Tűzoltók és rendőrök küzdöttek egy pilisvörösvári tűzből kimentett kiskutyáért. A sérültek után kimentették az ebet, aki ekkor már eszméletlen állapotban volt.  A tűzoltók oxigénmaszkot tettek rá, és szerencsére sikerült megmenteni az életét. Az idei válogatás talán  legmeghatóbb képe következik:

Fotó: Csontos Ferenc Zoltán tűzoltó törzsőrmester, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Videószolgálata és Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Felgyő, június –  Azzal hívta fel a rendőröket egy felgyői tanyatulajdonos, hogy az otthonától nem messze, egy gólyafészek alatt egy fiókát talált a földön. Hazavitte a madarat, de féltette a kóbor macskáktól. A csanyteleki körzeti megbízott – Dudás László főtörzsőrmester – ment el érte majd elvitte a Szegedi Vadasparkba. A kis gólyát az intézmény munkatársa Feketéné Nacsa Veronika vette gondozásába.  Az egyenruhás két nappal később meglátogatta a madarat, akiről gondozója akkor azt mondta, minden rendben vele, erőre kapott és az étvágyával sincs gond. Még társasága is volt, egy hasonlóan járt gólyaporonty:

Fotó: police.hu

Tamási, június –  Egy tamási házhoz hívták a rendőröket egyik reggel, miután egy kiscica játék közben a ház csatornájának csövébe esett és a gazdái akárhogy próbálkoztak, nem tudták kiszedni onnan. Az egyenruhások a helyszínre siettek, majd a rendőrkapitányság karbantartójának segítségével, – plusz egy csőtisztító eszközzel –  épségben kimentették a kölyköt. A gazdája Facebookon köszönte meg a rendőrök gyors segítségét:

Anyukám nevében is köszönjük a rendőrség szakszerű és gyors segítségét és mindemellet azt is, hogy a cica élet is élet nekik is.

Fotó: police.hu

Tiszaföldvár, június – Egy törött szárnyú héja életét mentették meg. A sérült madárra egy férfi talált rá az utcán, és azonnal értesítette az egyenruhásokat. A helyi körzeti megbízott ment a helyszínre, majd miután megnézte a sebesült állatot, riasztotta a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársait. A természetvédelmi őrök megvizsgálták, majd a rendőr segítségével – de még a helyszínen – megetették a fiatal és legyengült ragadozót, azután pedig elvitték, hogy meggyógyítsák. Étvágya szerencsére volt:

Fotó: police.hu

Arnót, július – az Encsi Rendőrkapitányság vezetője –  dr. Antal István r. ezredes – jelentette kollégáinak egyik hétfő délután, hogy a szeme láttára tettek ki egy kiskutyát egy kocsiból Arnóton. Járőrök mentek a helyszínre, és az állatmenhely munkatársaival közösen próbálták megtalálni a gazdáját, hiába. A kidobott eb sorsa azonban a történtek ellenére jól alakult: az egyik egyenruhás, Juhász Dávid rendőr őrmester a nagymamájához vitte, aki befogadta őt.  Nevet is kapott, ő Samu, aki ennyire örült a hírnek:

Fotó: police.hu

Budapest, augusztus – Mokkát a nyár utolsó napján mentették meg a vizirendőrök. Egy férfi kért segítséget, miután ismerőse egyik kutyája, akit sétáltatott, beúszott a vízbe. Az egyenruhások a Kopaszi-gátról indultak az eb keresésére. Feltételezték, hogy Mokka nem fog árral szemben úszni, így a sziget partvonalát követték folyásirányban, és néhány perces kutatás után a déli csücsöknél, közel az Árpád hídhoz meg is látták a parti köveken szárítkozó állatot. A mentésről az egyik érintett, Kovács Krisztián őrmester, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóvizsgálója beszélt a Zsaru magazinnak szeptemberben:

„A magas partfal miatt azonban szárazföldről nem lehetett megközelíteni a kutyát, ő sem tudott volna felugrani, tulajdonképpen csapdába esett, csak a Duna felől lehetett csak a közelébe menni. Partot tűztünk, vigyázva, hogy a sziklák ne tegyenek kárt a hajótestben, egészen a kutya mellé manővereztünk. Szerencsére nem jött nagyobb hajó, aminek a farvize megdobhatta volna a szolgálati motorost, így csak az áramlat okozta sodrásnak kellett a hajócsavar alacsony fordulatszámával ellent tartani. Eleinte bizalmatlan volt, többszöri hívásra sem mutatott hajlandóságot arra, hogy a fedélzetre lépjen. Ki kellett hozzá lépni a kövekre, így sikerült némi noszogatással rábírni az utazásra. A kezdeti ódzkodás után elfogadott bennünket, jól viselte a hajózást. Sétáltatójával felvettük a kapcsolatot, és az óbudai BKV-hajókikötőbe hívtuk, ott adtuk át neki Mokkát.”

 

Fotó: Vezda László

 Jászapáti, november – Egyik délelőtt a rendőrök a 31-es főúton, Jászapáti és Jászberény között járőröztek, amikor az út mentén egy nagytestű madárra figyeltek fel, aki a közelében elhaladó autók ellenére sem repült el. Megálltak az állat mellett és látták, hogy megsebesült, ezért biztonságba helyezték, első körben távolabb vitték a forgalmas útszakasztól. A a Jászberényi Sasközpont helyszínre hívott munkatársa szerint az egerészölyvet egy kocsi elütötte. Elvitte a sérült állatot a telephelyükre, hogy gondoskodjanak róla, míg felépül.

Fotó: police.hu

Berettyóújfalu, december – Csapadékvíz-áteresztő csatornába szorult egy kutya a Batthyány utcában. A helyi hivatásos tűzoltók siettek a helyszínre, hogy kiszabadítsák a riadt ebet. Végül kéziszerszámok segítségével sikerült kihúzni, ezután átadták őt az ebrendészet embereinek, akik állatorvoshoz vitték:

Fotó: Berettyóújfalui Hivatásos Tűzoltók

Szob, november – Egy cirka 150 kilós vemhes gímszarvas került bajba, pontosabban aknába zuhant. A méretes állatot a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság emberei a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapatával szabadította ki az állatot, közös erővel. Első lépésként egy mentőállványt állítottak fel, majd csörlővel húzták fel a tehenet. Mutatjuk a hölgyet:

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Ha tovább olvadozna így karácsonykor, nézze meg a tavalyi és tavalyelőtti összeállításunkat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik