Belföld

Olvadozzon ezektől az állatoktól, akiket tűzoltók és rendőrök mentettek meg

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 12. 26. 10:30

Tűzoltókat és rendőröket fogunk önöknek mutogatni, méghozzá akció közben, de ígérjük, ezúttal semmi megrázó bűntény, semmi tragikus tűzeset. Hétköznapi hőstettek következnek, avagy így mentettek bajbajutott állatokat  – kiscicától a vemhes 150 kilós gímszarvasig – egyenruhásaink az idei évben:

Gárdony, január – Rendőrök, tűzoltók és állatmentők lepték el a Velencei-tó partját. Egy hattyú került bajba a Holdfény sétánynál, belefagyott a tó vizébe. Csónakkal közelítették még a bajbajutott madarat, egy úgynevezett bontóbalta segítségével kiszabadították és végül a parton átadták a természetvédelmi őrszolgálat egyik munkatársának.

Fotó: police.hu

Komló, február – Egy szerdai napon, a reggeli órákban azzal hívták fel a tűzoltókat, hogy gödörbe esett egy kutya. Gazdája próbálta kiemelni az állatot, de nem sikerült neki, ezért kért segítséget. A tűzoltók létrával másztak le a mélybe, majd a felszínre hozták a rémült ebet, akinek – bár kimerült és átfázott – nem esett baja. Ő az:

Fotók: Komlói HTP

Böhönye, február – Baglyot ütött el egy autó a 61-es főúton. A sebesült madár életét egy szolgálaton kívüli rendőr, Rádics Zsolt  zászlós mentette meg. Nagybajom felé autózott, amikor észrevette az elgázolt macskabaglyot. Betette a kocsijába és elvitte az őrsre, majd onnan később gondos kezek közé, a Duna-Dráva Nemzeti Park embereinek.

Fotó: police.hu

Berettyóújfalu, február – Egy férfi értesítette a rendőröket, hogy a település határában a befagyott, vizes szántóföldre tévedt egy őz. Az állat képtelen volt lekecmeregni a jégről, segítségre volt szüksége, mivel már teljesen kimerült és csak feküdni tudott. A járőrök végül a vékony jégrétegről egy gumiabroncsra fektetve csúsztatták a szárazföldre az állatot. Szerencsére nem sérült meg, így szabadon engedték. De előtte:

Fotó: police.hu

Fülöpjakab, április – Lovat mentettek kiskunfélegyházi tűzoltók. A nagytestű állat egy 2,5 méter mély aknába zuhant bele. Lebontották a gödör egy részét, ezután tudták csak kivezetni onnan. A patásnak – bár a képen nem tűnik túl boldognak – nem esett baja, az állatorvos helyben megvizsgálta.

Fotó: Kiskunfélegyháza HTP

Hajdúszoboszló, május – egy hétfői reggelen a tűzoltók segítségét kérték a Papp István utcából, ahol egy ház udvarán egy használaton kívüli szennyvízaknába esett egy kutya. A nyílást meg kellett növelniük, ami sikerült is. A bajba keveredett ebet sértetlenül kiemelték. Mutatjuk:

Fotó: Hajdúszoboszló KÖ

Pilisvörösvár, június – Tűzoltók és rendőrök küzdöttek egy pilisvörösvári tűzből kimentett kiskutyáért. A sérültek után kimentették az ebet, aki ekkor már eszméletlen állapotban volt.  A tűzoltók oxigénmaszkot tettek rá, és szerencsére sikerült megmenteni az életét. Az idei válogatás talán  legmeghatóbb képe következik:

Fotó: Csontos Ferenc Zoltán tűzoltó törzsőrmester, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Videószolgálata és Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Felgyő, június –  Azzal hívta fel a rendőröket egy felgyői tanyatulajdonos, hogy az otthonától nem messze, egy gólyafészek alatt egy fiókát talált a földön. Hazavitte a madarat, de féltette a kóbor macskáktól. A csanyteleki körzeti megbízott – Dudás László főtörzsőrmester – ment el érte majd elvitte a Szegedi Vadasparkba. A kis gólyát az intézmény munkatársa Feketéné Nacsa Veronika vette gondozásába.  Az egyenruhás két nappal később meglátogatta a madarat, akiről gondozója akkor azt mondta, minden rendben vele, erőre kapott és az étvágyával sincs gond. Még társasága is volt, egy hasonlóan járt gólyaporonty:

Fotó: police.hu

Tamási, június –  Egy tamási házhoz hívták a rendőröket egyik reggel, miután egy kiscica játék közben a ház csatornájának csövébe esett és a gazdái akárhogy próbálkoztak, nem tudták kiszedni onnan. Az egyenruhások a helyszínre siettek, majd a rendőrkapitányság karbantartójának segítségével, – plusz egy csőtisztító eszközzel –  épségben kimentették a kölyköt. A gazdája Facebookon köszönte meg a rendőrök gyors segítségét:

Anyukám nevében is köszönjük a rendőrség szakszerű és gyors segítségét és mindemellet azt is, hogy a cica élet is élet nekik is.

Fotó: police.hu

Tiszaföldvár, június – Egy törött szárnyú héja életét mentették meg. A sérült madárra egy férfi talált rá az utcán, és azonnal értesítette az egyenruhásokat. A helyi körzeti megbízott ment a helyszínre, majd miután megnézte a sebesült állatot, riasztotta a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársait. A természetvédelmi őrök megvizsgálták, majd a rendőr segítségével – de még a helyszínen – megetették a fiatal és legyengült ragadozót, azután pedig elvitték, hogy meggyógyítsák. Étvágya szerencsére volt:

Fotó: police.hu

Arnót, július – az Encsi Rendőrkapitányság vezetője –  dr. Antal István r. ezredes – jelentette kollégáinak egyik hétfő délután, hogy a szeme láttára tettek ki egy kiskutyát egy kocsiból Arnóton. Járőrök mentek a helyszínre, és az állatmenhely munkatársaival közösen próbálták megtalálni a gazdáját, hiába. A kidobott eb sorsa azonban a történtek ellenére jól alakult: az egyik egyenruhás, Juhász Dávid rendőr őrmester a nagymamájához vitte, aki befogadta őt.  Nevet is kapott, ő Samu, aki ennyire örült a hírnek:

Fotó: police.hu

Budapest, augusztus – Mokkát a nyár utolsó napján mentették meg a vizirendőrök. Egy férfi kért segítséget, miután ismerőse egyik kutyája, akit sétáltatott, beúszott a vízbe. Az egyenruhások a Kopaszi-gátról indultak az eb keresésére. Feltételezték, hogy Mokka nem fog árral szemben úszni, így a sziget partvonalát követték folyásirányban, és néhány perces kutatás után a déli csücsöknél, közel az Árpád hídhoz meg is látták a parti köveken szárítkozó állatot. A mentésről az egyik érintett, Kovács Krisztián őrmester, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóvizsgálója beszélt a Zsaru magazinnak szeptemberben:

„A magas partfal miatt azonban szárazföldről nem lehetett megközelíteni a kutyát, ő sem tudott volna felugrani, tulajdonképpen csapdába esett, csak a Duna felől lehetett csak a közelébe menni. Partot tűztünk, vigyázva, hogy a sziklák ne tegyenek kárt a hajótestben, egészen a kutya mellé manővereztünk. Szerencsére nem jött nagyobb hajó, aminek a farvize megdobhatta volna a szolgálati motorost, így csak az áramlat okozta sodrásnak kellett a hajócsavar alacsony fordulatszámával ellent tartani. Eleinte bizalmatlan volt, többszöri hívásra sem mutatott hajlandóságot arra, hogy a fedélzetre lépjen. Ki kellett hozzá lépni a kövekre, így sikerült némi noszogatással rábírni az utazásra. A kezdeti ódzkodás után elfogadott bennünket, jól viselte a hajózást. Sétáltatójával felvettük a kapcsolatot, és az óbudai BKV-hajókikötőbe hívtuk, ott adtuk át neki Mokkát.”

 

Fotó: Vezda László

 Jászapáti, november – Egyik délelőtt a rendőrök a 31-es főúton, Jászapáti és Jászberény között járőröztek, amikor az út mentén egy nagytestű madárra figyeltek fel, aki a közelében elhaladó autók ellenére sem repült el. Megálltak az állat mellett és látták, hogy megsebesült, ezért biztonságba helyezték, első körben távolabb vitték a forgalmas útszakasztól. A a Jászberényi Sasközpont helyszínre hívott munkatársa szerint az egerészölyvet egy kocsi elütötte. Elvitte a sérült állatot a telephelyükre, hogy gondoskodjanak róla, míg felépül.

Fotó: police.hu

Berettyóújfalu, december – Csapadékvíz-áteresztő csatornába szorult egy kutya a Batthyány utcában. A helyi hivatásos tűzoltók siettek a helyszínre, hogy kiszabadítsák a riadt ebet. Végül kéziszerszámok segítségével sikerült kihúzni, ezután átadták őt az ebrendészet embereinek, akik állatorvoshoz vitték:

Fotó: Berettyóújfalui Hivatásos Tűzoltók

Szob, november – Egy cirka 150 kilós vemhes gímszarvas került bajba, pontosabban aknába zuhant. A méretes állatot a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság emberei a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapatával szabadította ki az állatot, közös erővel. Első lépésként egy mentőállványt állítottak fel, majd csörlővel húzták fel a tehenet. Mutatjuk a hölgyet:

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Ha tovább olvadozna így karácsonykor, nézze meg a tavalyi és tavalyelőtti összeállításunkat is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Slovenia - Koper - Port - Slovenia 2016
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.