Belföld

Tíz ok, hogy még inkább odalegyen a tűzoltóinkért

Kár ezt túlragozni, ők itt a mi tűzoltóink, akiket egyébként is nyilván nagyon szeret, mert ugyan ki ne lenne oda értük. De tudjuk ezt még fokozni: olyan eseteket szedtünk össze a 2016-os évből, amikor bajba jutott állatokon segítettek. Megnyugtatásul: mindegyik “akció” sikerrel zárult.

Dunaújváros, február – Bagolymentéssel indult a tél utolsó hónapja a dunaújvárosi tűzoltóknak.  A fokozottan védett madár a Duna-parton, a Pentele híd mérési pontjánál esett és szorult egy körülbelül hatvan centiméter átmérőjű vascsőbe, ahonnan nem tudott kijönni. Az állatot a katasztrófavédelem emberei az állatmentőkkel közösen szabadították ki, majd visszaengedték a természetbe.

Nézze meg, mindenki boldog:

Fotó: Székely Zoltán tű. fhdgy., dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
Fotó: Székely Zoltán tű. fhdgy., dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Ismét Dunaújváros, március – A Murphy névre keresztelt, hófehér szőrű, kék szemű cica a Nagy Imre utcában az egyik ötemeletes társasház tetőtéri lakásának erkélyajtaján lógott ki. A szökevény a lapos tetőre jutott, ahonnan beleugrott az egyik téglafalazatú, betonfedésű szellőző körülbelül harmincszor tíz centiméteres nyílásába. A kalandor macskáról gazdája elmondta, hogy – fajtajellegéből adódóan – süket, így sehogy sem tudták kicsalogatni, ezért a katasztrófavédelemtől kértek segítséget. Tűzoltók, és még egy kéményseprő is a helyszínre sietett, aki egy speciális kamerával tizenhét méter mélységig átvizsgálta a lépcsőház mindhárom szellőzőnyílását, de a cirmost akkor nem találták meg.

A délután folyamán a többi lakó is értesült a kéménybe zuhant házi kedvencről, alkalmanként hallották a nyávogását is, ezért másnap délelőtt a kéményseprő újabb kamerás ellenőrzést végzett. A szakemberrel egyeztetve ekkor már sikerült behatárolni, hogy melyik kürtő fogságába esett az állat. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók végül a segítőkész lakókkal egyeztetve az egyik földszinti lakás fürdőszobai szellőzőjét bontották meg. A körülbelül tizenötször harminc centiméteres nyíláshoz ekkor Murphy már fel tudott kapaszkodni. A tűzoltók épségben adták őt vissza aggódó gazdájának.

Itt már nagy az öröm:

Fotó: Székely Zoltán tűzoltó százados, dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
Fotó: Székely Zoltán tűzoltó százados, dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Úri, május – A monori tűzoltók egy lovat mentettek ki, miután beleesett egy szennyvízaknába. Az állatot három méter mélyről kellett felhozni, amit sikerült is hevederek és mentőkötelek segítségével.

 Fotó: PMKI Monor HTP
Fotó: PMKI Monor HTP

Szeged, június – Utcai lámpatestben rekedt egy verébfióka. A kismadár lába szorult be tíz méteres magasságban, és fejjel lefelé lógott a levegőben. Egy járókelő figyelt fel a bajba jutott apróságra, majd értesítette a tűzoltókat.  A helyi áramszolgáltató emelőkosaras járművet küldött a helyszínre, és egy tűzoltó ment fel érte, aki miután elérte a lámpatestet, óvatosan kiszabadította a riadt madár lábait, majd átadta a kiskunsági nemzeti park természetvédelmi őrének.

Fotó: Seller András/Szeged ÖTE
Fotó: Seller András/Szeged ÖTE

Szolnok, május – Aknába esett sündisznón segítettek a helyi tűzoltók. Az állat egy óvodával szemközt, a Rózsa utcában “szenvedett balesetet”. A katasztrófavédelem emberei felfeszítették a betonfedelet, majd Tari Attila tűzoltó törzsőrmester vállalkozott arra, hogy kimentse a bajbajutott állatot a mélyből. A mentést több kisgyermek is figyelemmel kísérte, és csak akkor nyugodtak meg, amikor meggyőződtek róla, hogy a süni sértetlenül megúszta a kalandot.

Fotó: Szolnoki HTP
Fotó: Szolnoki HTP

Salgótarján, július –  Egy kiscica került bajba, pontosabban keverte magát. Egy hat-nyolc méter magas fára mászott fel, de lejönni már nem tudott onnan. A helyi tűzoltók kihúzós létrával közelítették meg a macskát, aki ekkor az ijedtségtől még egy-két méterrel feljebb mászott. Kötélbiztosítás mellett végül sikerült elérniük is lehozniuk a kölyköt, aki nem marad sokáig árva, ugyanis a tűzoltók még gazdát is kerestek neki. A cicát egy helyi kislány vette magához.

Fotó: Angyal Eszter tű. főhadnagy, NMKI
Fotó: Angyal Eszter tű. főhadnagy, NMKI

Szolnok, augusztus – Vízátfolyóban keresett menedéket egy kutyacsalád. Az Életjel Mentőcsoport Önkéntes Tűzoltóság vezetője, Turi László mesélte el a történteket: “Lakossági, illetve önkormányzati felkérést kaptunk, miszerint egy kocsibejáró alatti átfolyóban egy kutya megfialt, és a kölykök a rosszakarók, illetve egy esetleges esős időjárás miatt veszélyben lehetnek. A kiskutyákhoz a beton áttörésével jutottunk, így sikeresen kiemeltük a hat picit, majd kicsalogattuk az anyukájukat is.” A kutyusok, miután kimentették őket, biztonságos helyre, befogadókhoz kerültek.

Fotó: Életjel Mentőcsoport Önkéntes Tűzoltóság
Fotó: Életjel Mentőcsoport Önkéntes Tűzoltóság

Pákozd, szeptember – Szerencsés kimenetelű “kutyakaland” történt a Dózsa György utcában. Az egyik családi házából kértek segítséget a tűzoltóktól, miután az udvaron lévő kútban egy ebet találtak. Azt azonban a telefonáló nem tudta megmondani, hogy ki lehet a gazdája. A kutya egy nyolc méteres kút alján, a körülbelül 30-40 centiméteres vízben várta, hogy megmentsék. Mentek is, állatmentők és tűzoltók közösen, létrával, védőfelszereléssel, és a gazdájával, időközben ugyanis sikerült kideríteni, kihez tartozik Molli – mert így hívják a szökevény ebet. A kutya nem sérült meg, a tűzoltók szerint miután megszárították a bundáját, már rohangászott is a kertben.

Itt még azért nagy volt az ijedtség:

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes
Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes

Nagykáta, szeptember – Folyóba esett és az iszapba ragadt egy több mázsás tehén a település határában. Az állat a saját erejéből képtelen volt kimászni a vízből,  a kimentéséhez kértek segítséget a katasztrófavédelemtől. A jószágot végül mentőkötelekkel, kézi erővel sikerült kimentenie a tűzoltóknak.

 Foto: PMKI Nagykáta HTP
Foto: PMKI Nagykáta HTP

76-os út, szeptember – Légpuska lövészversenyről tartottak haza a marcali és a kaposvári tűzoltók, amikor  Sármellék közelében az előttük haladó autó elütött egy ölyvet. A légáramlat a somogyiak autója elé sodorta a madarat, de sikerült időben fékezniük. Megvizsgálták az állatot, sérülés nem látszott rajta, próbálták röptetni, ám 3-4 méter megtétele után a madár földre zuhant. Így néhány hívás után a Kis-Balaton Kutatóházhoz irányították a csapatot.

A madár egy táskában, a tűzoltóautóban utazott a katasztrófavédelem embereivel, majd a kutatóház munkatársai azonnal a fenékpusztai madármentő állomásra szállították, ahol szakértő kezek közé került.

Fotó: Róth Zoltán tű. őrgy. - Kaposvár HTP
Fotó: Róth Zoltán tű. őrgy. – Kaposvár HTP

Kár, hogy vége? Szívesen megnézne még pár szívmelengető fotót? Akkor olvassa el tavalyi összeállításunkat is, amit ide kattintva meg is talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik