Belföld

Dobermanntenyésztőből lett szállodakirály a Mészárossal üzletelő Szepesi Richárd

Fotó: ingatlancentrum.com

Üzletelt már Mészáros Lőrinccel, odafért egy balatoni gigaberuházáshoz, pár méterre a Mészárosék által üzemeltetett kemping mellett. Lepencfürdői befektetéséhez kétmilliárd forintot kap az államtól, miközben egy Tiborcz István-közeli hotel wellness részlegének is biztosíthatja majd a termálvizet. Csak az utóbbi idők néhány fejleménye Szepesi Richárd idegenforgalmi vállalkozásainak diadalmenetéből. Szepesi nevét egyre többször hallani, és cégeinek gyarapodását látva ez nem is csoda. A szállodakirály megérezte a siker ízét, egymás után alapítja új cégeit, csak 2017 végén, 30 napon belül, négy újabb vállalkozást.

Manapság divatos, mozaikszavas kft.-ket, mint DLHG, TCSV, VLVS, SZBFamily. Idén eddig már hét ingatlanos vállalkozást indított, kezdte a Dreamland Holding Zrt.-vel, aztán jött a Grand Rock Hotel és a Grand Hotel Bohemia Zrt. – az egykori quaestoros Vécsey Róberttel az igazgatóságában.

Kisebb családi hotelből szállodabirodalom

Idegenforgalmi körökben Szepesit kifejezetten jóképességű szakemberként tartják számon, de abban is teljes az egyetértés, hogy mesés karrierje nagyban köszönhető annak, hogy

nagyon jól házasodott.

Matolcsy György korábbi bizalmasának, Nagy Rózának a lánya Kante Awa Szepesi Richárd felesége. Kante Awa több közös cégükben is tulajdonos, nyert már budapesti trafikot is, miközben a jegybankhoz tartozó Giró Elszámolásforgalmi Zrt.-nél dolgozik. Kante Awáról a 24.hu-n is írtunk annak kapcsán, hogy annak a pécsi doktori iskolának a hallgatója, amely busás ösztöndíjakat biztosít, és amelynek soraiban igen sok jegybanki dolgozót találni.

A Matolcsy-kapcsolat az ősidőkre nyúlik vissza, hiszen Nagy Róza már gazdasági miniszterként is Matolcsy jobbkeze volt, és annyira nélkülözhetetlen emberré vált, hogy a jegybankba is magával vitte. Informátorunk úgy fogalmazott,

Szepesi igazi tőkéje Nagy Róza,

utalva arra, hogy Szepesit már a Mészáros előtti időkben sem hagyta el a szerencséje.

Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szepesi egy korábbi interjúban egy sokkal mesebelibb történetet vázolt fel karrierje beindulásáról:

Már a középiskolai évek alatt is üzleteltem, egy biztosítótársaság ügynöke voltam, mellette pedig kutyatenyésztéssel foglalkoztam. Hamar az ország egyik legismertebb dobermanntenyésztőjévé váltam, és kiállítások kapcsán bejártam a fél kontinenst nemzetközi hírű kutyáimmal

– nyilatkozta még 2013-ban.

Később belekezdett egy bőr export-import nagykereskedelmi vállalkozásba, majd 2000-ben egy internetes tartalomszolgáltató céget alapítottak. Ezek után ugrott bele a szállodabizniszbe. Középiskolai évei előtt Gyöngyösről Egerszalókra költözött szüleivel, egy 220 négyzetméteres családi házba, ami egy válást követően édesanyjára maradt.

Ekkor álmodtak meg egy „kisebb családi hotelt”. Ebből lett a kezdetben 45 szobás Mesés Shiraz Hotel, amelyet később kibővítettek 20 szobával. Ami a kezdeteket illeti, elég messzire nyúlnak a szálak: a Shiraz Team alapítója a washingtoni bejegyzésű Gerico Worldwide LLC, később pedig felbukkant benne a Bambara Alapítvány, amelynek székhelyeként Saint Kitts és Nevis karibi szigetállam fővárosa, Basseterre van megadva.

Szepesit a világválság sem tudta megállítani, 2011-ben megnyitották a Bambara Hotelt Felsőtárkányon, ugyanebben az évben megkapta az Év szállodása elismerést.

Mészárostól Tiborczig

Szepesi az elmúlt években sorra alapította új cégeit, de a köztudatba akkor került, amikor Mészáros Lőrincék családi vállalkozása, a Mészáros Gasztro Kft. idén márciusban megvette a Témadesign Kft.-t, amelynek korábbi tulajdonosa Szepesi Richárd volt. Ő adta el 2017 elején a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát Mészárosnak.

Idén októberben pedig eladták Balaton déli-partjának egyik legértékesebb telkét, a Horthy-villa területét. A tervezett gigaberuházás építtetője a Dreamland Holding Zrt. lesz, ennek igazgatósági tagja Szepesi Richárd, felesége, Kante Awa és Vécsey Róbert, aki 2003 és 2005 között a Quaestor Jelzálog igazgatóságának elnöke volt, és akiről korábban az Átlátszó azt írta, a belvárosi ingatlanmutyikörhöz tartozó Fintha-Nagy Ádám üzlettársa, valamint Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával együtt tulajdonos a Török Bankházban.

A Balaland tényleg egy gigaberuházás, mintegy 100 luxus színvonalú lakóingatlannal közvetlen vízparti festői környezetben. Terveznek egy BalaLand Familypark-ot, és egy BalaLand Family Hotel & Resort komplexumot is, vagyis egy szállodát.

A Hvg pedig nemrég arról írt, hogy Szepesi Dreamland cége Lepencfürdőt is megszerezte, nem is akárhogyan. Ő kap egy gigászi összeget az államtól, egy Tiborcz Istvánhoz közel álló üzleti kör szállodája pedig tőle kap majd termálvizet.Szepesi vállalkozásait nem kerülték el az EU-s pénzek, több mint 2 milliárd forint jutott cégeinek pályázati forrásokból.

Fotó: Balaland residence látványterv

A Shiraz Hotel bővítésére 469 millió forintnyi EU-s pályázati pénzt kaptak, a napkollektoros fűtési rendszer kiépítésére 13 millió forint, a „képzés a Shiraz Team Kft-nél projektre” pedig 9,5 millió forint jutott nekik.

A Bambara Hotel megépítésére 450 millió forintos Széchenyi-támogatást kaptak 2010-ben, két évvel később pedig még 428 millió forintot a szálloda bővítésére. A megújuló energiára épülő fűtési rendszer kiépítésére a felsőtárkányi szálloda 44 millió forintot zsebelhetett be.

A Spend Management Kft-je pedig a Bükki Rejtélypark projektjére 442 millió forint támogatást nyert el.

A már fent említett 2013-as interjút Szepesi így zárta:

Huszonévesen még meg akartam váltani a világot, harmincévesen összegeztem és még terveztem, szerettem volna tengerparton yachtot, magánhelikoptert, palotát ‒ ma már ilyesmikre nem vágyom, egyszerűen csak jól akarok élni a családommal és élvezni azt, amit elértem. Persze erre még egy kicsit azért várni kell, reményeim szerint legkésőbb jövő év júniusáig…

Arra talán ő sem gondolt, hogy 2017-re komoly állami hátszéllel a balatoni és lepencfürdőihez hasonló gigaberuházásokhoz fér majd oda.

Kiemelt képünkön a Bambara Hotel Premium Felsőtárkány medencéje látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik