Belföld
Budapest, 2016. október 13.
Rendõrök helyszínelnek 2016. október 13-án a fõvárosi Népligetben , ahol ismeretlen személyazonosságú nõi holttestet találtak egy bokros területen.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Előzetesben a népligeti gyilkosság gyanúsítottja

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 22. 14:37

Egy hónapra előzetes letartóztatásba került az a csütörtökön elfogott férfi, akit a Népligetben elkövetett emberöléssel gyanúsítanak – írta pénteki közleményében a Fővárosi Törvényszék. A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatását a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta, ezt a Budai Központi Kerületi Bíróság megalapozottnak találta. A végzés jogerős.

Az indoklás szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016 őszén, Budapesten a Népligetben egyik éjszaka olyan súlyosan bántalmazott egy nőt, hogy a sértett a helyszínen meghalt. Továbbá 2017 decemberében Budapesten, a X. kerületben az esti órákban úgy megvert egy másik nőt, hogy a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A megalapozott gyanút többek között a férfi beismerő vallomásai, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és a tanúvallomások támasztják alá.

A végzés szerint a bűncselekmények tárgyi súlya kiemelkedő, a kiszabható büntetés mértéke olyan nagy, hogy ez a tény már önmagában szükségessé teszi a kényszerintézkedés elrendelését azért, hogy a gyanúsított jelenléte biztosítható legyen az eljárási cselekményeken.

Az előzetes letartóztatás indokoltságát tovább fokozza a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények jellege, s az ezek alapján kirajzolódó gyanúsítotti személyiségjegyek is.

A gyanúsított rendelkezik ugyan bejelentett lakóhellyel, de ott nem tartózkodik, tartózkodási helyeit folyamatosan változtatja, illetve az utcán él, hajléktalan. Minderre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóság elől megszökne, elrejtőzne, ezért az eljárási cselekményeken való jelenléte kizárólag kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható.

A gyanúsított által beismert bűncselekmények jellege rendkívül brutális volt, az útonálló elkövetési módja kifejezetten agresszív, erőszakos személyiségre utal. A gyanúsított személyiségjegyei alapján a bűnismétlés veszélyének kockázata kimagasló, ami kizárólag a legsúlyosabb szabadságelvonással járó kényszerintézkedés alkalmazásával zárható ki.

Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

FC Porto coach Jose Mourinho smiles during his press conference, 25 May 2004 at the press center of the the Arena AufSchalke stadium in the western town of Gelsenkirchen, one day before the Champions' League footbal final opposing French AS Monaco football team to Portugal's FC Porto.     AFP PHOTO  MIGUEL RIOPA (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.