Belföld

Szegregáció miatt bezárat a Kúria egy kaposvári iskolát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 21. 20:13

Az önkormányzatnak és a kormányhivatalnak jogszabályi kötelessége lett volna változtatni a helyzeten.
Korábban a témában:

Lezárult a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolája szegregációs ügyének felülvizsgálati eljárása: a Kúria hatályában fenntartotta a Pécsi Ítélőtábla döntését, amely szerint az iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és ezért megtiltotta, hogy a 2017/2018-as tanévtől kezdődően új első osztályt indítsanak – közölte a Kaposvári Törvényszék az MTI-vel csütörtök délután, miután megkapta a legfőbb bírói testület erről szóló határozatát.

Az ügy előzménye, hogy 2010-ben, az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány kereseti kérelme alapján a Somogy Megyei Bíróság és a Pécsi Ítélőtábla jogerős ítéletével megállapította a szegregációt ebben az iskolában.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta: az alapítvány később ismételt keresetet nyújtott be az ügyben, arra hivatkozva, hogy jogsértő állapot továbbra is fennállt.

A második eljárásban a Kaposvári Törvényszék 2015 novemberében hozott ítéletében kimondta, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal az iskola beiskolázási körzethatárainak megállapításánál az érintett tagiskolában jogellenesen elkülönítette a roma tanulókat.

A bíróság egyúttal azt is megállapította, hogy a somogyi megyeszékhely önkormányzata 2010 novemberétől 2012 végéig, majd 2013 januárjától a jogutód Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mulasztásos jogsértést követett el, mivel nem szüntette meg a folyamatosan fennálló jogellenes állapotot, és az elkülönítés továbbra is fennmaradt.

A Kaposvári Törvényszék azt is megállapította: az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartotta a roma tanulók jogellenes elkülönítését azzal a mulasztással, hogy 2013 elejétől nem követett el mindent az iskolában fennálló jogellenes elkülönítés megszüntetéséért, nem utasította a közoktatás irányítása alá tartozó szerveit az elkülönítés megszüntetésére. A Kaposvári Törvényszék ítélete egyúttal kötelezte az alpereseket a jogsértés befejezésére.

A fellebbezések alapján másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla 2016 októberi határozatában az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta, és a 2017-18-as tanévtől megtiltotta első osztály indítását, és kötelezte az alpereseket, hogy szakértő bevonásával készítsenek tervet az elkülönítés megszüntetésére.

Az ügyben eljáró bíróságok azt is megállapították, hogy az érintett iskolában úgynevezett spontán szegregáció történt, mert az adott településrészen szinte kizárólag roma lakosság él. „Az iskolát fenntartó önkormányzat és kormányhivatal – az akaratán kívül bekövetkezett helyzeten – annak ellenére nem változtatott, hogy ez jogszabályban előírt kötelezettsége lett volna. A jogellenes elkülönítés és az egyenlő bánásmód sérelme az alperesek mulasztása miatt fennmaradt” – ismertette korábban az MTI-nek eljuttatott összegzésében a Pécsi Ítélőtábla.

Azt írták, a másodfokú bíróság jogerős döntése szerint a helyzeten kizárólag az iskola bezárásával lehet változtatni. Ennek legkevésbé hátrányos módja – amely az iskolában már tanulmányokat végző gyermekeket nem érinti –, hogy felmenő rendszerben szűnik meg az oktatási intézmény. Így mind az iskola, mind a szülők, mind az iskolát fenntartó szervezetek felkészülhetnek a jogszabályoknak megfelelő jövőbeni helyzetre.

A Kaposvári Törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint a Kúria a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntésével szembeni felülvizsgálati kérelmeket nem találta alaposnak, ezért a táblabíróság határozatát hatályában fenntartotta.

A Kúria határozatának indokolása szerint az egyenlő bánásmód követelménye és a szabad iskolaválasztás joga tekintetében a bíróság „az alapjogok összemérését” helyesen végezte el – olvasható a Kaposvári Törvényszék közleményében.

Hozzátették: a jogsértő helyzet megszüntetésére irányuló ítéleti rendelkezéseket a Kúria hatékonynak találta, amelyek álláspontja szerint a jogszabályokkal összhangban állnak, és kellően figyelembe veszik a helyi körülményeket.

Az érintett intézmény vezetőjét az MTI-nek csütörtök délután nem sikerült elérnie. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.