Belföld

Pártfanatikus a rokon? Ezt vegye neki karácsonyra!

Radikális jobbikos a sógor? Sorosozó orbánista a szomszéd? Liberális elhajló a gyerek? Itt vannak nekik a tökéletes karácsonyi ajándékok, egyenesen a pártoktól!

Alig van hátra pár nap karácsonyig, mindenki az utolsó rohamot intézi a fenyőárusok és plázák, na meg a webshopok ellen. Ilyenkor elfelejtkezünk a legfontosabb dologról a szeretet mellett: hogy vannak Magyarországon politikai pártok és vannak e pártoknak hű rajongói. És bizony minden családban akad olyan személy, aki heveny orbánizmus tünetét mutatja, esetleg él-hal egy jó Kunhalmi-beszédért vagy egyenesen Novák Előddel menne kamuflázsban migránst elrettenteni.

Nekik találták ki a pártok az ajándéktárgyaikat, angolosan szólva a merchandise-részlegüket. Ezekből szemezgettünk, a legjobb darabokat természetesen.

Fidesz

A legfőbb (és egyetlen mérhető támogatottságú) kormánypárt honlapján külön webshop menü található. Ruházat terén pólók, pulcsik és sálak vannak, egyértelműen a régi Fidesz-plakátos (részben a liberális korszakból) a legjobban kinéző. Kapható narancsszín hátizsák és kétféle, sajnos elég ronda fekete válltáska is. Ajándéktárgyak terén is elkápráztathatjuk békemenetelő ismerősünket: kapható bögre kanállal, többféle kulcstartó, sörnyitó, söröskorsó, „nyakba akasztós pánt”, jegyzetfüzet, falióra, nemzeti kitűző és poháralátét is. A kedvenc azonban a fideszes PLÜSSMACI. Ezzel nincs vége: díszíthetjük otthonunkat 100×70 centis, vagy kisebb, asztalra pakolható Fidesz-zászlóval is.

Forrás: Fidesz.hu/webshop

A kultúrának is adhatunk: kapható retro CD Fidesz-dalokkal, Mert én itt születtem c. riportfilm DVD-n, illetve Bayer Zsolt 2006-os dokuja, a Szibéria és az orosz Távol-Kelet. Az összes termék ára baráti (póló: 1400-2500 Ft, bögre: 1700 Ft, plüssmaci 1600 Ft), mondhatni polgári, ellenben a webshop helyesírása csapnivaló, nem méltó egy egykori nemzeti párthoz.

KDNP

A kisebbik (ugye, a mérhetetlen) kormánypárt oldalát hiába túrtuk fel egy szarvasgomba után koslató disznó elszántságával, a legtöbb, amit találtunk, egy kupac pdf-fájl volt „Képviselői könyvek” címen. Ha esetleg teszünk a környezetre, ezeket kinyomtathatjuk, jakbőrbe köttethetjük, majd odaadhatjuk szerettünknek. Ki mondana nemet Semjén Zsolt: Két pogány közt című művére vagy Móring József Attila örök érvényű írására, a Tökéletesülni és tökéletesíteni-re?

Jobbik

A Jobbikot mostanság direktben is divatos támogatni, mivel az ÁSZ egy szenvedélyes döntéssel kivette a radikális pártot a választási küzdelmekből. Azonban furmányosan eldugták a webshopjukat az Ifjúsági Tagozat (Jobbik IT) honlapjára, amit mi is csak segítséggel találtunk meg. Náluk kapható mappa, bögre, sörnyitó, póló, nemzeti sál, hűtőmágnes, kitűző, toll, nyakpánt, kulcstartó, labda, falinaptár. A pólók elég drágák, 4990 forintba fájnak, de a tárgyak többsége megfizethető. A kedvencünk az 1 forintos Eszmék Könyve, ami irányba állítja az ifjúságot, olvashatunk benne konzervativizmusról, liberalizmusról, nemzetiszocializmusról, demokráciáról, holokausztról és közel húsz más témakörről is.

Forrás: Webshop.JobbikIT.hu

MSZP

Egy Blikkbe oltott Magyar Hírlapnak néz ki az MSZP weboldala, azonban megvásárolható ajándékoknak sajnos nem leltük nyomát. Meg is kerestük tüstént a párt sajtósait, és azt az információt kaptuk, hogy szocialista ajándéktárgyakat csak kitelepüléseken, MSZP-s eseményeken lehet szerezni. A szokásos bögre-póló vonal mellett büszkén újságolták, hogy van szoci fidget spinner. Két színben is.

DK

Forrás: Webshop.dkp.hu

A DK már a baloldal vezető erejeként kíván fellépni, a webshopjuk ehhez méltó. Egyből a szellemi munícióval indítanak, három Gyurcsány-könyv rendelhető, köztük a dedikált (!) Gyurcsány a konyhában (ld. a képen). Debreczeni József közíró is több kötettel megtalálható itt és még sokan mások. Aztán persze van DK-s bögre, toll, gyufa, hűtőmágnes, többféle kitűző, kulcstartó, lufi és lufitartó, mobiltöltő, karkötő, nyakpánt, póló, dzseki, vasalható matrica, esernyő, bevásárló érme, sőt szuper táskatartó is. Az árak demokraták, a dzseki a legdrágább tétel 3900 forintért, a kitűzők 500, a könyvek 800-3000 forint között kaphatók.

LMP

Mivel nem leltük nyomát semmilyen webshopnak vagy ajándéktárgyas menüpontnak, megkerestük a Lehet Más a Politikát, mondják már meg, hol juthatunk hozzá pártajándékhoz. Online semmiképp, mint kiderült, a párt nem próbál pénzt szerezni ilyen módon, ellenben kitelepüléseiken, standjaiknál, eseményeiken hozzájuthatunk LMP-s pólóhoz, kitűzőhöz, karkötőhöz vagy dzsekihez. Aki szerencsés, és részt vett az előző hétvégi kongresszuson, még LMP-s ajándékcsomagot is kapott, az aztán az ajándék!

Momentum

A legfiatalabb, listánkon szereplő párt oldaláról szintén hiányzik a webshop, azonban megtudtuk, hogy az fejlesztés alatt áll, tehát lesz. Készülnek a felújított Momentum-logóval ellátott pólók, esernyők, bögrék is, de még türelemre inti a párt a rajongóit, a karácsonyfa alá nem valószínű, hogy kerülhet egy jóféle momentumos krumplinyomó vagy kadarka.

Együtt

Dizájnra talán az Együtt cuccai néznek ki a legjobban, amiket az Ajándéktárgyak menüpont alatt érhetünk el. Menő bögre, jegyzetfüzet, kitűző, kulcstartó, toll, tornazsák is kapható. A csúcs persze a kifütyülésekre emlékeztető síp, sőt van sípos póló, azaz „Együtt póló kifütyüléshez”. Azonban ezekért a tárgyakért mélyebben a zsebbe is kell nyúlni, vélhetően, hogy több pénzzel támogathassa az ember az 1 százalékos határon billegő pártot: a bögre 3000, a póló 2900, a kis plasztiksíp 800 forint.

Forrás: Egyuttpart.hu/ajandektargyak

Párbeszéd

A Párbeszéd is válaszolt nekünk, azt írták, nincs saját webshopjuk és nem is terveznek ilyesmit. Ellenben egy nagy poénnal támadnak: Legyen Karácsony! feliratos pólókat és vászontáskákat árusítanak limitált példányszámban a támogatói körüknek, amivel a kormányfőjelölt Karácsony Gergely kampányát támogatják. Ezeket az irodájukban lehet megvenni, esetleg postán el lehet küldetni. A póló 1990, a táska 1490 forint.

Forrás: Párbeszéd

MKKP

A kétfarkúaknál a Bolt menüpontban lehet találni huncutságokat, amiket nem fejlett webshopon, hanem egy e-mail címen keresztül lehet megrendelni. A kiszállítás csúszhat, erre figyelmeztetnek. Lássuk, mi kapható. Van például többféle falinaptár, orrbavaló, fülbevaló, kétgalléros „oligarchapóló”, hátizsák, falióra, kitűző, süteményforma stb. A párthoz méltóan vannak különleges, sőt dilis cuccok is, mint a Kétfarkú Szent Miklós és Krampusza stresszkutya (puha, nyomogatható figura), Passzivity társasjáték (akadályosított, bármit jelentsen ez), „Épülő Űrállomás Részvényke” stb. Az árak itt sem a földön járnak, a pólók átlag 3000-ért, az órák 5000-ért, a stresszkutya 5990-ért kapható, de egy nemesfém fülbevalóért 49 911 forintot is képesek elkérni.

Forrás: ketfarkukutya.com/Bolt

(Kiemelt kép: 24.hu/ Besenyei Violetta)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik