Belföld

700 ezer új szavazója van a Fidesznek

A kormánypárt támogatottsága leginkább a nyugdíjasok, az alacsony iskolázottságúak és a kistelepüléseken élők körében nőtt.

A nyár közepe óta 700 ezer új választó csatlakozott a Fideszhez – derül ki a Závecz Research felméréséből, amit az Index közölt. A kormánypárt minden társadalmi rétegben erősödött, de a nyugdíjasok, az alacsony iskolázottságúak és a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú településen élők körében az átlagot meghaladó mértékben.

A teljes népesség körében az elmúlt egy hónapban 31-ről 33 százalékra nőtt a Fidesz szavazótábora, a Jobbiké 10-ről 9-re csökkent. Az MSZP 8 százalékon, az LMP 5 százalékon maradt, a DK támogatottsága 6-ról 5 százalékra csökkent. 2 százalékon áll az Együtt-Párbeszéd, 1-1 százalékon a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok. A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos.

A választók közt bő négytized a biztos pártválasztók aránya. Ebben a körben a Fidesz 52 százalékot ér el, a Jobbik 14-et. A szocialistákat az eltökélt szavazók 12 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 7, az Együtt-Párbeszédet 3, a Momentumot 2, a Kétfarkú Kutya Pártot és a Liberálisokat 1-1 százalék.

44-ről 39 százalékra csökkent a kormányváltást akarók aránya, a jelenlegi kormány maradását kívánóké maradt 38 százalék. 36 százalék véli úgy, hogy legyőzhető a Fidesz a tavaszi választson, 39 százalék szerint nincs erre esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik