Belföld

Hotelutalványért hamisítottak papírokat az ügyintézők

Honosítottak adataival állítottak ki másoknak hamis igazolványokat az okmányirodában. Ez bizony vádemelést jelent.

Három okmányirodai ügyintéző ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség kedden, mert honosított emberek adataival állítottak ki mások részére jogosulatlanul igazolványokat. Az ügyészségi közlemény szerint az elsőrendű vádlott 2014-2015-ben pénzért vállalt közreműködést. A három vádlott-társa a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) egyik budapesti kirendeltségén dolgozott ekkor.

Az ő reszortjuk volt a személyi okmányok elkészítése és kiállítása.

Ügyintézései során ismerkedett meg az elsőrendű vádlott a másod- és harmadrendűvel, akikkel előbb jó kapcsolatot alakított ki, majd rávette őket, hogy hamis okmányokat állítson ki az általa hozott ügyfeleknek. Ehhez csak a korábban honosított emberek adatait kellett felhasználniuk. Így lett hamis személyi igazolványuk, jogosítványuk és útlevelük. A negyedrendű vádlott is hamisított, de ő nem az elsőrendű rábírására.

A hamisításokért cserébe az elsőrendű vádlott 2015 márciusában az egyik ügyintézőnek 120 ezer forint értékű, egy vidéki hotelbe szóló ajándékutalványt adott, amit az el is fogadott.

A másod- és harmadrendű vádlottak rovásán más is volt: 2015 elején egy ismerősük és hozzátartozójuk kérésére jogosulatlanul lekérdezték autók adatait a nyilvántartásból. Az ügyészség hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés, többrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik