Belföld

Nem mindenki verte magát földhöz Orbánék ajánlatától

A V4-ek a líbiai határt őriznének és nem akarnak kvótát. Juncker örül, Merkel nem fogadja el az ajánlatot. Így zajlott az EU-csúcs csütörtökön.

A líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek a visegrádi államok (V4) – közölték a csoport kormányfői az Európai Unió csütörtökön kezdődött kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt. A német kancellár kiemelte, a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség a tagállamok között.

A V4-es országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) vezetői a felajánlás végrehajtásáról délelőtt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni olasz kormányfővel egyeztettek.

A visegrádi államok arról döntöttek, hogy az uniós és a kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon felül támogatják a líbiai határok védelmét. A V4-ek felajánlották, hogy 35 millió euró (11 milliárd forint) értékben biztosítják a program második szakaszának teljes finanszírozását, és felajánlották együttműködésüket a végrehajtásához.

Olaszországon segít Orbán

Orbán Viktor Facebook-oldalán számolt be a történtekről, rámutatva, hogy jelentős pénzügyi támogatást adnak és közreműködést vállalnak Olaszország megsegítése érdekében, hogy meg tudja védeni tengeri határait, így Európát és Magyarországot is.

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország védi Európa szárazföldi határait, a tengeri határokat pedig Olaszországnak kell védenie

– emelte ki a miniszterelnök a Facebookra feltöltött videójában. Azon múlik személyes, nemzeti, családi biztonságunk, gyermekeik jövője, közbiztonsága és terrormentes élete, hogy sikerül-e a magyaroknak a szárazföldön, az olaszoknak a tengeren megvédeni Európa külső határait. Mint mondta, a líbiai határvédelem támogatásáról az uniós migrációs politika erősítése érdekében döntöttek. „Azért tettünk így, mert hiszünk az EU egységében” – fogalmazott.

Orbán hátizsákban viszi Brüsszelbe 2,3 millió magyar véleményét
A magyar delegáció küzdeni fog a magyarok érdekeiért az uniós csúcson.

Reggel Orbán a Facebookon azt közölte, hogy az ülésre magával viszi annak azoknak az embereknek a véleményét, aki a nemzeti konzultáción elutasították a Soros-tervet.

A helyzetünk sokat javult, mert itt vihetem a hátizsákomban annak a kétmillió-háromszázezer magyar embernek a véleményét, aki világossá tette, nem kíván Soros-tervet és nem támogatja, hogy Brüsszel ilyen terveket hajtson végre.

Juncker örül, Merkel nem örül

Jean-Claude Juncker kijelentette, az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország mellett. Hozzátette, az esetleges félreértések elkerülése érdekében tovább kívánja erősíteni az együttműködést a V4-ekkel.

A német kancellár szerint nincs „szelektív szolidaritás” a migrációs válság kezelésében, a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között.

Nem csak a külső határokon való migrációkezelésében kell szolidárisnak lenni (…), ez jó és fontos, de belső szolidaritásra is szükség van

– mondta Angela Merkel megfigyelők szerint arra célozva, hogy sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztásárában. A visegrádi országok felajánlását Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő is üdvözölte, de mindketten hangsúlyozták, ez nem válasz mindenre, a kötelezettségeit minden országnak teljesítenie kell.

A visegrádiak most összezártak

Andrej Babiš cseh miniszterelnök közölte, a kötelező uniós kvóták nem jelentenek megoldást, és elsősorban az embercsempészek elleni fellépést kell megerősíteni, a krízist pedig Európán kívül kell kezelni. Babiš szerint

a probléma megoldását a küzdelem jelenti a migrációs maffia ellen, ami egy jobb jövő hamis ígéretével eurómilliárdokat keres azon, hogy elégedetlen embereket hoz Európába.

Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette, a V4-ek szívesen ajánlanak fel további összegeket is, ha úgy látják, hatékony programok valósulnak meg. Hozzátette, a döntésnek rendkívül egyszerű az üzenete: „meg akarjuk mutatni, hogy a szolidaritás elve olyasmi, amit teljes mértékben tiszteletben tartunk”. Fico szerint országa továbbra is elutasítja a kötelező uniós kvótákat, és úgy vélekedett, konszenzus hiányában „nagy hiba” lenne végigvinni az EU migrációs politikájának reformját.

Hazatelepítik a líbiai menekülteket

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő elmondta, hogy mintegy 15 ezer, eredetileg Európába tartó migránst telepítenek haza a származási országukba a következő hetekben Líbiából. Az Európai Unió, az Afrikai Unió és az ENSZ közös munkájának köszönhetően eddig 16 ezer ember önkéntes hazaszállítására került sor Líbiából.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy két fontos kérdésben továbbra sincs egység a tagországok kormányai között: a gazdasági és monetáris unió elmélyítésében, valamint a migrációs „Ezeket a megosztottságokat érzelmek kísérik, ami megnehezíti a racionális vitát és a közös nyelv megtalálását” – mondta.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik