Belföld
Magyarország, 1944.
Bárdossy László, az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga elnöke, volt miniszterelnök (k) és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter (b) találkozója 1944-ben.
Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen, a reprodukciót 1958. március 4-én készítette Jármai Béla, az MTI fotóriportere.
MTI Fotó: reprodukció

Háborús bűnösért tartottak szentmisét Szombathelyen

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 14. 16:49

Bárdossy László küldte a magyar anyák fiait a doni pokolba, most mégis érte mondtak misét.
Korábban a témában:

Engesztelő szentmisét tartottak advent második vasárnapján Bárdossy László volt magyar kormányfő emlékére – írja a Nyugat.hu. Erre az engesztelésre valóban szükség lehet, ugyanis a később kivégzett, 1941-42 között regnáló miniszterelnök nem sok jót tett hazája üdvéért.

A Bárdossy László Emlék- és Baráti Társaság a miniszterelnök születésének 127. és kivégzésének 72. évfordulója alkalmából kulcsolta imára tagjai kezeit és koszorúzott. Minderre még az esemény előtt felhívta a figyelmet a Mészáros Lőrinc Mediaworksének kezében lévő Vaol.hu megyei portál is.

A Nyugat egyik olvasóját alaposan felhúzta, miért kell egy háborús bűnökért elítélt, a magyar katonákat a Don menti halálba küldő, a harmadik zsidótörvényért felelős volt kormányfőnek szentelt eseményt egy megyei újságban hirdetni. Vasárnap délután 4-kor aztán tele volt a Szent Erzsébet ferences plébániatemplom (advent miatt eleve). A Nyugatnak mind a megyéspüspök, mint a plébános hárított.

A fent említett Bárdossy Emléktársaság amúgy ezért jött létre:

a vérbíróság által halálra ítélt és kivégzett szombathelyi születésű miniszterelnök munkásságát feldolgozza és közreadja, illetve az igazságügyi szerveknél a rehabilitálását kezdeményezze, – végső hamvainak valódi helyét felkutassa, exhumáltassa és végső nyughelyére temettesse.

Vérbíróság alatt a világháború utáni népbíróságot említi, ami a halálos ítéletet hozta a – mai napig szombathelyi díszpolgár – Bárdossyra, akit Horthy Miklós kormányzó is inkább lemondatott 1942-ben a helyére Kállay Miklóst ültetve. Bárdossy egyébként a nyilas puccs utáni parlamentben is szerepet vállalt.

(Kiemelt kép: Bárdossy László, az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga elnöke, volt miniszterelnök és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter (balra) találkozója 1944-ben. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen, a reprodukciót 1958. március 4-én készítette Jármai Béla, az MTI fotóriportere. MTI Fotó: reprodukció)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.