Belföld
Magyarország, 1944.
Bárdossy László, az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga elnöke, volt miniszterelnök (k) és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter (b) találkozója 1944-ben.
Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen, a reprodukciót 1958. március 4-én készítette Jármai Béla, az MTI fotóriportere.
MTI Fotó: reprodukció

Háborús bűnösért tartottak szentmisét Szombathelyen

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 14. 16:49

Bárdossy László küldte a magyar anyák fiait a doni pokolba, most mégis érte mondtak misét.
Korábban a témában:

Engesztelő szentmisét tartottak advent második vasárnapján Bárdossy László volt magyar kormányfő emlékére – írja a Nyugat.hu. Erre az engesztelésre valóban szükség lehet, ugyanis a később kivégzett, 1941-42 között regnáló miniszterelnök nem sok jót tett hazája üdvéért.

A Bárdossy László Emlék- és Baráti Társaság a miniszterelnök születésének 127. és kivégzésének 72. évfordulója alkalmából kulcsolta imára tagjai kezeit és koszorúzott. Minderre még az esemény előtt felhívta a figyelmet a Mészáros Lőrinc Mediaworksének kezében lévő Vaol.hu megyei portál is.

A Nyugat egyik olvasóját alaposan felhúzta, miért kell egy háborús bűnökért elítélt, a magyar katonákat a Don menti halálba küldő, a harmadik zsidótörvényért felelős volt kormányfőnek szentelt eseményt egy megyei újságban hirdetni. Vasárnap délután 4-kor aztán tele volt a Szent Erzsébet ferences plébániatemplom (advent miatt eleve). A Nyugatnak mind a megyéspüspök, mint a plébános hárított.

A fent említett Bárdossy Emléktársaság amúgy ezért jött létre:

a vérbíróság által halálra ítélt és kivégzett szombathelyi születésű miniszterelnök munkásságát feldolgozza és közreadja, illetve az igazságügyi szerveknél a rehabilitálását kezdeményezze, – végső hamvainak valódi helyét felkutassa, exhumáltassa és végső nyughelyére temettesse.

Vérbíróság alatt a világháború utáni népbíróságot említi, ami a halálos ítéletet hozta a – mai napig szombathelyi díszpolgár – Bárdossyra, akit Horthy Miklós kormányzó is inkább lemondatott 1942-ben a helyére Kállay Miklóst ültetve. Bárdossy egyébként a nyilas puccs utáni parlamentben is szerepet vállalt.

(Kiemelt kép: Bárdossy László, az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga elnöke, volt miniszterelnök és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter (balra) találkozója 1944-ben. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen, a reprodukciót 1958. március 4-én készítette Jármai Béla, az MTI fotóriportere. MTI Fotó: reprodukció)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.