Belföld

Egészségügyi államtitkár: Kevés olyan ország van, aminek ilyen rövid a várólistája

Trendforduló történt az egészségügyben 2017-ben – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy konferencián. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint tavalyhoz képest többen dolgoznak az egészségügyben, kevesebben mentek külföldre, ráadásul számuk folyamatosan csökken. Amíg 2013-ban még 568 szakdolgozó kért hatósági bizonyítványt a külföldi munkához, addig 2017 első félévében 244-en.

Az államtitkár az egészségügy idei eredményéhez sorolta azt is, hogy csökkent a várólista:

Kevés olyan ország van, aminek ilyen rövid a várólistája. 

Az intézmények adóssága is csökkent – mondta előadásában Ónodi-Szűcs Zoltán, aki kiemelte az Egészséges Budapest Programot is, aminek kereteben 700 milliárdot költenek el.

„Szerintem ennél jóval többet fogunk elkölteni”- tette hozzá.

Hadd legyek büszke

– mondta az államtitkár az EESZT bevezetéséről. Szerinte az Elektronikus Egészségügyi Tér „soha nem térdelt le”, bár elismerte, voltak kisebb fennakadások. Azt mondta, ma már hetente közel 3,5 millió e-receptet töltenek fel. Azt üzeni azoknak, akik szerint nem működik, hogy a „saját készülékükben van a hiba”.

Kiemelte az idei egészségügyi béremelést is, és azt mondta, 2018-ban bruttó 800 ezer forint lesz az átlagkereset az orvosoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik