Belföld
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Founder and Chair, Soros Fund Management and the Open Society Foundations George Soros attends 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City.   Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP

Soros szerint kudarc a kormány sorosozós kampánya

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 12. 08. 07:55

Soros György újabb írást helyezett el a magyar sajtóban, amelyben az Orbán-kormány vele szemben indított hadjáratát elemzi.

Az amerikai milliárdos először néhány hete, november végén reagált a kormányzati kampány állításaira, és pontról pontra cáfolta a nemzeti konzultációs kérdőívek tartalmát. A Hvg.hu és a Népszava által közölt újabb írás is a konzultációval foglalkozik, azt hangsúlyozva ki, hogy hol hazudik róla a kormánypropaganda, miként veri át az embereket, hogy ne a valódi problémákról legyen szó.

Soros szerint a „Soros-tervvel” foglalkozó nemzeti konzultáció legújabb felvonása, a kérdőív-visszaküldők számának közzététele egy

olyan átfogó propagandakampány része, amelyet az adófizetők pénzéből, a kormányhoz közel álló reklámcégeket gazdagítva finanszíroz egy olyan kormány, amely nem a köz javát, csak saját hatalmi és anyagi érdekeit tartja szem előtt.

A kampány nyilvánvaló célja, hogy a kormány, gyűlöletet gerjesztve terelje el a magyar nép figyelmét azokról a kudarcokról, amelyek például az oktatás és az egészségügy területén sújtják Magyarországot, ahol a rákbetegek halálozási aránya az egyik legmagasabb az egész világon.

A milliárdos reményét fejezi ki, hogy a magyar nép egyszer megtalálja a módját, hogy ellenőrizze a kormány által kiadott konzultációs számadatok valóságtartalmát, de hangsúlyozza, hogy nem a számháborút tartja lényegesnek.

A kormány azt szeretné elhitetni önökkel, hogy én a magyar nép ellensége vagyok. Semmi sem áll távolabb ettől a hamis állítástól. Az első filantróp alapítványomat 1984-ben, Magyarországon hoztam létre, amikor az ország még szovjet uralom alatt állt. Az elmúlt évtizedek során több mint 400 millió dollárt fordítottam szülőhazám fejlesztésére és támogatására. Az 1990-es években, amikor a magyar nép nagy nehézségek és áldozatok közepette küszködött a kommunizmusból a piacgazdaságba való átmenettel, alapítványom ingyen tejhez segítette a budapesti és vidéki iskolás gyerekeket, ultrahang és röntgenberendezésekhez a kórházakat. Több mint 3200 magyar kapott ebben az időben tudományos ösztöndíjakat az alapítványtól, közülük többen az 1990-es évek legelején, Budapesten alapított Közép-európai Egyetemen (CEU) végezték posztgraduális tanulmányaikat. Jelenleg a CEU-t a világ 100 legjobb társadalomtudományi egyeteme között tartják számon, ami egy fiatal intézménytől jelentős eredmény.

A kormány migránsozós üzeneteivel kapcsolatban pedig azt írta:

A menekültválságról 2015 szeptemberében írtam először, majd később az események fényében módosítottam elképzeléseimet. Meggyőződésem, – ezt többször leírtam – hogy a menekültek elhelyezése csak önkéntes alapon történhet, hiszen a tagállamokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan menekülteket fogadjanak be, akiket nem akarnak, és a menekülő embereket sem lehet kényszeríteni, hogy olyan országban telepedjenek le, amely nem szívesen, nem jó szándékkal fogadja őket.

Soros meglepően optimistán zárja eszmefuttatását, azt állítja, hogy sikertelen volt a kormány ellene indított kampánya.

Úgy látom, hogy a magyar kormánynak az úgynevezett „Soros-terv” elleni propagandakampánya kudarcot vallott. A kormány, minden erőfeszítése ellenére, nem tudta félrevezetni a közvéleményt. Rövid beszédemet több mint egymillióan nézték meg a magyar televízióban, és közösségi médiában nagyon sokan fejtették ki együttérző és támogató véleményüket. Őszintén örültem a támogatás megnyilvánulásainak. Ígérem, hogy hátralevő éveimet a gondolat és szólásszabadság előmozdításának, a kutatás szabadsága támogatásának, a kisebbségek, a kisebbségi vélemények, a nehéz helyzetben lévők támogatásának szentelem szülőhazámban és az egész világon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.