Belföld

Soros szerint kudarc a kormány sorosozós kampánya

Soros György újabb írást helyezett el a magyar sajtóban, amelyben az Orbán-kormány vele szemben indított hadjáratát elemzi.

Az amerikai milliárdos először néhány hete, november végén reagált a kormányzati kampány állításaira, és pontról pontra cáfolta a nemzeti konzultációs kérdőívek tartalmát. A Hvg.hu és a Népszava által közölt újabb írás is a konzultációval foglalkozik, azt hangsúlyozva ki, hogy hol hazudik róla a kormánypropaganda, miként veri át az embereket, hogy ne a valódi problémákról legyen szó.

Soros szerint a „Soros-tervvel” foglalkozó nemzeti konzultáció legújabb felvonása, a kérdőív-visszaküldők számának közzététele egy

olyan átfogó propagandakampány része, amelyet az adófizetők pénzéből, a kormányhoz közel álló reklámcégeket gazdagítva finanszíroz egy olyan kormány, amely nem a köz javát, csak saját hatalmi és anyagi érdekeit tartja szem előtt.

A kampány nyilvánvaló célja, hogy a kormány, gyűlöletet gerjesztve terelje el a magyar nép figyelmét azokról a kudarcokról, amelyek például az oktatás és az egészségügy területén sújtják Magyarországot, ahol a rákbetegek halálozási aránya az egyik legmagasabb az egész világon.

A milliárdos reményét fejezi ki, hogy a magyar nép egyszer megtalálja a módját, hogy ellenőrizze a kormány által kiadott konzultációs számadatok valóságtartalmát, de hangsúlyozza, hogy nem a számháborút tartja lényegesnek.

A kormány azt szeretné elhitetni önökkel, hogy én a magyar nép ellensége vagyok. Semmi sem áll távolabb ettől a hamis állítástól. Az első filantróp alapítványomat 1984-ben, Magyarországon hoztam létre, amikor az ország még szovjet uralom alatt állt. Az elmúlt évtizedek során több mint 400 millió dollárt fordítottam szülőhazám fejlesztésére és támogatására. Az 1990-es években, amikor a magyar nép nagy nehézségek és áldozatok közepette küszködött a kommunizmusból a piacgazdaságba való átmenettel, alapítványom ingyen tejhez segítette a budapesti és vidéki iskolás gyerekeket, ultrahang és röntgenberendezésekhez a kórházakat. Több mint 3200 magyar kapott ebben az időben tudományos ösztöndíjakat az alapítványtól, közülük többen az 1990-es évek legelején, Budapesten alapított Közép-európai Egyetemen (CEU) végezték posztgraduális tanulmányaikat. Jelenleg a CEU-t a világ 100 legjobb társadalomtudományi egyeteme között tartják számon, ami egy fiatal intézménytől jelentős eredmény.

A kormány migránsozós üzeneteivel kapcsolatban pedig azt írta:

A menekültválságról 2015 szeptemberében írtam először, majd később az események fényében módosítottam elképzeléseimet. Meggyőződésem, – ezt többször leírtam – hogy a menekültek elhelyezése csak önkéntes alapon történhet, hiszen a tagállamokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan menekülteket fogadjanak be, akiket nem akarnak, és a menekülő embereket sem lehet kényszeríteni, hogy olyan országban telepedjenek le, amely nem szívesen, nem jó szándékkal fogadja őket.

Soros meglepően optimistán zárja eszmefuttatását, azt állítja, hogy sikertelen volt a kormány ellene indított kampánya.

Úgy látom, hogy a magyar kormánynak az úgynevezett „Soros-terv” elleni propagandakampánya kudarcot vallott. A kormány, minden erőfeszítése ellenére, nem tudta félrevezetni a közvéleményt. Rövid beszédemet több mint egymillióan nézték meg a magyar televízióban, és közösségi médiában nagyon sokan fejtették ki együttérző és támogató véleményüket. Őszintén örültem a támogatás megnyilvánulásainak. Ígérem, hogy hátralevő éveimet a gondolat és szólásszabadság előmozdításának, a kutatás szabadsága támogatásának, a kisebbségek, a kisebbségi vélemények, a nehéz helyzetben lévők támogatásának szentelem szülőhazámban és az egész világon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik