Belföld

A fideszes polgármester szerint magára hagyták a mórahalmi egészségügyet

Az önkormányzat a szakorvosi rendelő bezárására kényszerülhet.

A Csongrád megyei Mórahalom képviselő-testülete két héten belül dönthet a kistérséget ellátó szakorvosi rendelő bezárásáról – írja a hvg.hu. A kisváros fideszes polgármestere, Nógrádi Zoltán, aki 2002-2014 között országgyűlési képviselő is volt, döbbenetesnek nevezte, hogy egészségügyi szempontból „magára hagyták” a kistérséget.

Közösségi oldalán Nógrádi azt írta, a polgármesterek több éve könyörögnek, hogy segítsenek megoldani az orvosi ügyelet kérdését, hiszen az önkormányzatok erőn felül finanszírozzák az ellátást. Megalázóan alacsonynak nevezte, hogy az orvosoknak bruttó 1800, az egészségügyi szakdolgozóknak 700 forintot tudnak fizetni. Hozzátette, az ügyeleti és szakorvosi rendszert terheli nyáron a térségben tartózkodó turisták, illetve a Délvidékről érkező, kettős állampolgársággal rendelkezők ellátása is.

Nem tudják kigazdálkodni elavult eszközeik, berendezéseik pótlását, és már a működési feltételeket sem, ezért kénytelenek lesznek a decemberi testületi ülésen megvitatni a szakorvosi ellátórendszer megszüntetését, aminek beláthatatlan következményei lesznek, a járás közel 40 ezer polgára is ellátás nélkül marad.

A hvg.hu cikke szerint a szakellátást biztosító intézmény 80 ezer beteget lát el évente, ha lehúzzák a rolót, ők a szegedi intézményekre zúdulhatnak. A mórahalmi önkormányzat évente 50-70 millió forintot ad a 11 települést ellátó intézmény működtetésére, ám az önkormányzatnak nem kötelező az ilyen ellátás biztosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik