Belföld
Budapest, 2017. január 26.
Olofsson Placid atya fényképe a bencés szerzetes búcsúztató szentmiséjének kezdete elõtt a fõvárosi XI. kerületi Szent Imre-templomban 2017. január 26-án. Életének 101. évében, 2017. január 15-én hunyt el Olofsson Károly, szerzetesi nevén Olofsson Placid bencés szerzetes.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Zsák utca és Placid park is lesz Budapesten

24.hu
24.hu

2017. 12. 06. 13:13

A GULAG-ot is megjárt atya mellett bőrgyárosról, focikapusról, íróról és grafikusról is neveznek el fővárosi közterületeket.
Korábban a témában:

Tizenegy eddig névtelen közterület elnevezéséről döntött hat kerület kérésére a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület egyhangúlag támogatta a kerületi kezdeményezéseket.

A II. kerületben lakossági kezdeményezésre Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász nevét veszi fel egy közterület mint Kass János lépcső.

A III. kerületben az óbudai kötődésű labdarúgóról, korának világhírű kapusáról, Zsák Károlyról neveznek el egy utcát.

A IV. kerületben az egykori Wolfner Bőrgyár területén lesz a bőrgyáros család nevét viselő utca.

A XI. kerületben, Sasadon egy lakópark területén újonnan kialakult közterületek neveznek el: lesz Szedersor, Körtevirág utca és Sasad Liget park. A kerületben a Feneketlen-tó mellett a közelmúltban elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetesnek állítnak emléket egy róla elnevezett – Placid atya – parkkal. A Balatoni útból nyíló névtelen közterület a Koszorúslány utca nevet veszi fel, míg a Neszmélyi út-Péterhegyi út találkozásától északi irányba induló névtelen közterület Zelk Zoltán útként őrzi emlékét a továbbiakban a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költőnek, prózaírónak.

A XVII. kerületben lakossági szavazás eredményeként Schell Gyulánéról neveznek el egy teret. Ifj. báró Schell Gyuláné (1891-1941) Rákoskert területét felparcellázta, megteremtve a mai lakóhelyek kialakításának lehetőségét. Neki köszönhető, hogy Rákoskert bekapcsolódott a vasúti forgalomba, saját jövedelméből építette fel a mai állomásépület elődjét, 1936-tól saját költségén működtetett iskolát.

A XIX. kerület kezdeményezésére a festőművészről elnevezett Derkovits Gyula utcából nyíló névtelen közterületet Derkovits Gyula köznek nevezik el.

(MTI; Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán) 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.