Belföld

Garancsi cége ad nevet a Kopaszi-gát utcáinak, Kolonics Györgyöt leszavazták

A XI. kerületi önkormányzat csütörtökön megszavazta a dél-budai Duna-parton épülő városrész új közterületeinek nevét.

A BudaPart-projekt keretében a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. hatalmas lakóházakat és 15-35 ezer négyzetméteres, felső kategóriás irodaházakat épít a Lágymányosi-öböl mellé, és ide kerül majd a Mol „felhőkarcolója” is. A 23 hektáros beruházási területen összesen tíz új utca és tér jön majd létre.

Az utcanevekről szóló előterjesztést formálisan Hoffmann Tamás polgármester nyújtotta be a képviselő-testületnek, de a fideszes politikus nem csinált titkot belőle, hogy a névadás lehetőségét teljesen átengedte a Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja érdekeltségébe tartozó beruházó cégnek. Az előterjesztéshez ugyanis csatolták azt a levélváltást, amelyben a Property Market fejlesztési vezetője megküldte az önkormányzatnak a Hoffmann javaslatába került neveket.

Garancsiék nagyrészt az öböl jellemző halairól és környékének növényeiről vett neveket küldött az önkormányzatnak, így lett például Garda, Lizinka és Gyöngyvessző utca, de azért becsúszott egy önreklám is. A terület főterét a projekt nevének megfelelő írásmóddal BudaPart térnek keresztelték.

Hoffmann polgármester vezetésével a Fidesz-frakció annyira ragaszkodott a Property Markettől kapott listához, hogy az öbölhöz sok szállal kötődő, 2008-ban elhunyt olimpiai és világbajnok kenus, Kolonics György miatt sem volt hajlandó engedményt tenni. Az LMP-s Gajárszki Áron a BudaPart helyett javasolta a Kolonics György tér elnevezést, de leszavazták.

Az új utcanevek megalkotása a szokások szerint az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A XI. kerületben korábban szélesebb kört, több esetben civil szervezeteket is felkértek, hogy ötletekkel segítsék a névadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik